);
Grad Ludbreg u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša na 11 lokacija postavlja polupodzemne kontejnere

Grad Ludbreg u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša na 11 lokacija postavlja polupodzemne kontejnere

Grad Ludreg već je ranijih godina kroz europske projekte imao priliku testirati funkcionalnost polupodzemnih kontejnera. Dokazali su se kao dobro rješenje za učinkovito iskorištavanje prostora na mjestima gdje se skuplja otpad, a uz to su estetski prihvatljiviji od drugih vrsta. Upravo iz tih razloga u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Ludbreg krenuo je u projekt zbrinjavanja otpada u stambenim zgradama upravo kroz polupodzemne kontejnere.

– Sve zgrade imaju kontejnere otvorenog tipa, a osim što često ne izgledaju lijepo, zna se događati da ima i onih koji otvaraju kontejnere, razbacuju otpad iz njih, sama veličina kontejnera ponekad nije dovoljna i stvaraju se različiti problemi sa zbrinjavanjem otpada u zgradama. Odlučili smo uljepšati centar grada i kod stambenih zgrada postaviti polupodzemne kontejnere – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osim spomenutih prednosti polupodzemni kontejneri osiguravaju i manje troškove za same stanare, a tu je i jednostavnija otprema s lica mjesta. Ovaj je projekt vrijedan oko 130 tisuća eura, a zajednički ga financiraju Fond i Grad Ludbreg. Postavljanje polupodzemnih kontejnera već je započelo, a bit će postavljeni na 11 lokacija i obuhvatit će komunalni otpad, staklo i biootpad.

– Imali smo “izlet” s polupodzemnim kontejnerima i u Vinogradima Ludbreškim, ali nažalost tamo smo ih morali ukloniti jer se to pretvorilo i odlagalište otpada. Zbog dostupnosti nisu bili korišteni samo od strane mještane već su često otpad dovozili i stanovnici susjednih općina. Ipak, prednost poludpozemnih kontejnera itekako je vidljiva, sprječavaju rasipanje otpada, raznošenje vjetrom, curenje sadržaja i širenje neugodnih mirisa. Uz uštedu, vjerujemo kako je ovo za stanovnike stambenih zgrada najbolje rješenje – zaključuje ludbreški gradonačelnik.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content