Ludbreška udruga “Žene iz Centra svijeta” i ovog listopada priredile su dvodnevnu manifestaciju “Tikvijada 2023”. Program je započeo u petak 13. listopada kada je u Bakinoj hiži gostovala udruga “Ludbreško sunce”. Riječ je o susretu koji se u sklopu Tikvijade održava već treću godinu zaredom.

-Tradicionalno, našu Tikvijadu započinjemo programom kojeg smo nazvali “Tikvin zajutrek”. U gostima su nam i ove godine bili korisnici Ludbreškog sunca. Na jelovniku su se naravno našla jela od tikve, a gosti su uživali i u dvorištu kojeg smo za ovu priliku posebno ukrasili različitim tikvama – rekla je Biserka Kutnjak, jedna od članica Udruge.

Središnji program u Bakinoj hiži i dedekovom dvoru na rasporedu je bio u subotu, 14. listopada.

OPG Lastavec održao je predavanje o zdravoj prehrani, a nakon toga nastupom  se predstavio KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice. Članovi Likovnog udruženja Ludbreg oslikavali su tikve, a u tome su im se pridružili i posjetitelji. Uz prigodan program posjetitelji su imali priliku razgledati i izložbu tikvi u prostoru Bakine hiže i dedekovog dvora.

– Drago nam je što uspješno održavamo tradiciju Tikvijade. Sve smo započeli još u petak uz uvijek nam rado viđene goste iz Ludbreškog sunca s kojima smo se družili, a čak i zapjevali. Današnje događanje je središnje, pripremile smo i brojne delicije, moram naravno istaknuti štrukle s tikvom i makom – objasnila je Ana Katana, predsjednica Udruge.

Žene iz Centra svijeta ovogodišnju Tikvijadu održale su u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega. – Povezali smo Tikvijadu s obilježavanjem Dana seoske žene. Žene imaju važnu ulogu, počevši od obiteljske, ali i u čuvanju tradicije, brige o okolišu, radu u poljoprivredi, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Njihova kreativnost i inovativnost često su neprepoznate, a njih rad “nevidljiv”. Obilježavanjem Dana seoske žene nastojimo skrenuti pozornost na njihov doprinos svakodnevnom životu – rekla je Anica Happ iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Seoskim ženama nije priznat status te su u stalnoj borbi za svoja pripadajuća prava, a imaju višestruku ulogu – brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, jednoj od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, te sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.