Vinogradari Trseka obilježili Vincekovo

Vinogradari Trseka obilježili Vincekovo

Pretposljednje siječanjske nedjelje, točno na Vincekovo kod najvećeg kipa svetog Vinka na svijetu, nastavljena je tradicija posvećivanja trsovih grančica. Tradicionalni događaj održan je u Sigečaku gdje je opet bilo svečano i veselo. Naime, po jedanaesti put, kod svog vinogradarskog zaštitnika, ludbreška vinarska udruga Trsek obilježila je početak nove vinogradarske godine. Vrijeme je bilo prohladno, padao je slab snijeg, a temperatura se kretala oko ništice. Snijeg koji je padao i dan ranije bjelinom je prošarao pitome ludbreške brežuljke.

Prije tradicionalnog obreda posvećenja trsovih grančica održana je misa koju je, u kapelici u Globočecu, predvodio velečasni Kristijan Stojko. Nakon posvećenja grančica neposredno kod kipa, u posebno pripremljenom redu od četiri trsa, održan je performans prve ovogodišnje rezidbe vinove loze kao najava početka radova u vinogradu. Već tradicionalno tu su članovi ‘Trseka’ održali ceremoniju prvog obrezivanja vinove loze. Meštar ceremonije bio je Stjepan Sanjković, Nenad Vrban obrezivao je trsove koje je vinom zalijevao Neno Novak kako bi vinske kapljice bilo više negoli prošle godine. Uprizorenjem zimske rezidbe simbolično je najavljen početak radova u vinogradu. Na vinogradarske žice navjesili su veliki komad špeka i dugačke kobasice koje simboliziraju rodnost i velike grozdove.

-Evo, konačno smo dočekali malo snijega pa nam obrazi neće biti crveni samo od vina već i od hladnoće koja je dobrodošla jer će štetočina u vinogradima biti manje. Da bi se mlado vino moglo piti mora se prije toga nekaj dobroga i pojesti. Kuhano vino je i ove godine besplatno, a novost je da su i kobasice bile besplatne za sve sudionike. Jedino je svaki posjetitelj sam trebao speći svoje kobasice pomoću drvenih štapića na pripremljenom žaru u koritu za svinokolju. Nadamo se da ćemo ove godine imati manje problema s fitoplazmozom koje u našim vinogradima ima sve manje i nadamo se da bolest jenjava – rekao je Krešo Horvat, predsjednik ‘Trseka’.  

Vinorodno područje na kojem je sagrađen kip svetog Vinka nazvano je Sigečak. Možda je to sasvim slučajno, ali najviše vinograda na području Sigečaka imaju Sigečani iz Sigeca Ludbreškog, a tamo su najčešća prezimena Makar, Havaić i Kirić. Oni su kao i svi ostali vlasnici klijeti na tom području rado pogostili prolaznike dobronamjernike i goste koje je privuklo posvećivanje trsovih grančica i prva rezidba vinograda u novoj vinogradarskoj godini. I ovoga puta uživo su svirali sesvećki dečki s puhačkim instrumentima koji i na brijegu odlično zvuče jer se melodije ugodno šire niz padine ludbreškog vinogorja. Vjerujemo da je oko sto pedeset posjetitelja ovog zanimljivog događaja kod kipa svetog Vinka i ove godine bilo zadovoljno.

I na kraju poruka za sve vinoljupce. Kvalitetna kapljica doprinosi dobrom zdravlju, ali pijte umjereno i ne vozite nakon što ste možda previše ‘uživali’ u plodovima vinove loze kako bi se mogli ponovno vidjeti i dogodine na ovom istom mjestu. Živjeli! 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content