Posljednje subote u ožujku, točno u 15 sati, od Vatrogasnog doma u Ludbregu prema Starom mlinu krenula su tri vatrogasna vozila. Vozila su imala upaljena rotirajuća svjetla, a predvodnik kolone vatrogasnih vozila bio je pomoćnik županijskog vatrogasnog zapovjednika za ludbrešku regiju Jurica Havaić u zapovjednom terencu. Zajedno s njim u vozilu je bio i zapovjednik intervencije Damir Kraus. Već nakon četiri minute od dolaska na mjesto požara počelo je gašenje ‘požara’ na krovištu zgrade bivše Bednjine pekare. Vatrogasci su do krova došli visokim rastezljivim ljestvama, a pošto se ‘požar’ proširio na livadu druga ekipa je počela gasiti pjenom, a treća vodom sa zemlje. Na drugom kraju zgrade vatrogasci su se s visine spuštali poput planinara pomoću užadi. Nakon uspješno izvršene vježbe održano je postrojavanje na kojem su se budućim vatrogasnim dočasnicima obratili i čestitali im na prikazanim vještinama član zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i vatrogasni vježbatelj Stjepan Kovaček i pomoćnik županijskog vatrogasnog zapovjednika za ludbrešku regiju Jurica Havaić.

-Na sreću stvarnog požara nije bilo već je ova vježba napravljena kako bi se ocijenio rad i sposobnosti vatrogasaca koji su se prijavili za napredovanje u zvanju. Oni su prošli teorijski dio nastave, a evo sad su pokazali i praktički svoje vještine na terenu. Ovo je bila jedna od boljih grupa u posljednje vrijeme jer većina vatrogasaca koji su prošli obuku se trudila i pokazala zavidnu razinu ozbiljnosti, znanja i sposobnosti. Na njih ćemo se moći osloniti u slučaju stvarne potrebe. Vatrogascima koji su stekli zvanje ‘vatrogasni dočasnik’ želimo što manje intervencija, a što više internih obuka kojima će svoje znanje prenijeti na ostale članove društva – rekao je Stjepan Kovaček, član zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i vatrogasni vježbatelj.

– Ovaj program, koji se do sad provodio u Varaždinu, korak je više u smjeru razvoja školovanja vatrogasnih kadrova u ludbreškoj regiji. Naime, do sada su se u Ludbregu mogla održavati osposobljavanja samo za polaznike programa ‘vatrogasac’. U ovoj prvoj rundi osposobljavanja za zvanje ‘vatrogasac dočasnik’ napredovalo je dvadeset vatrogasaca sa šireg ludbreškog područja. Kandidati su nakon 40 sata teoretske nastave i 44 sata praktičnih vježbi u Vatrogasnim domovima u Ludbregu i Varaždinu položili osam predmeta – rekao je Jurica Havaić, pomoćnik županijskog vatrogasnog zapovjednika za ludbrešku regiju.

Dvadeset novih vatrogasnih dočasnika članovi su Vatrogasne zajednice Grada Ludbrega, Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ te Vatrogasnih zajednica općina Veliki i Mali Bukovec.