Unatoč dijabetesu bavi se natjecateljskim sportom

Unatoč dijabetesu bavi se natjecateljskim sportom

Početkom siječnja Ludbrežanka Patricija Špoljarić navršila je 21 godinu, ali malo kome je poznato da je prije četiri godine osvojila srebrno svjetsko odličje u Budimpešti. No uspjeh je tim veći jer je medalju osvojila u borilačkim vještinama i to s dijagnosticiranim dijabetesom.

-Do svoje osamnaeste godine živjela sam u Jakopovcu u Općini Jalžabet, a prije tri godine doselili smo se u Ludbreg. U dvanaestoj godini života osjećala sam umor, iscrpljenost i bezvoljnost pa je mama, koja radi u Domu zdravlja Varaždin, odmah posumnjala da nešto nije u redu sa mnom. Prilikom mjerenja šećera izmjereno mi je čak 31, a normalne vrijednosti su do 6.1 pa je bilo očito da imam dijabetes tip 1 – rekla je Patricija.

Patricija je bila dva tjedna u bolnici, dobila svakodnevnu terapiju, promijenila prehranu i zdravstveno stanje joj se promijenilo već nakon šest mjeseci.

-Na očev poticaj počela sam se baviti sportom i to ni manje ni više kick i savate boksom. Počela sam trenirati u Savate i boksačkom klubu Omega u Varaždinu pod paskom trenera Emerika Večerića. Brzo sam napredovala i već nakon godinu dana borila sam se sa protivnicama iz starijih dobnih skupina. Nakon šest godina bavljenja ovim sportom postala sam članicom hrvatske reprezentacije – pojasnila je Patricija.

Naša sugovornica već se devet godina uspješno nosi s dijabetesom i za to vrijeme postala je višestruka hrvatska prvakinja u kick i savate boksu, nositeljica medalje u olimpijskom boksu te osvajačica srebrnog odličja na svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2019. godine.

-Zbog ozljede koljena, nažalost, nisam uspjela osvojiti zlato, ali to je bilo srebro zlatnog sjaja. Ponajviše zbog bolesti koju sam prevladala imam izuzetno veliko samopouzdanje i vjerujem da ću postići još vrijednije rezultate. Spremna sam pomoći drugima koji se bore s dijabetesom jer imam velikih iskustava s tom bolešću koja je doživotna, ali koja vas ne treba spriječiti u ostvarenju vaših snova – završila je Patricija.

Dakle, ako na vrijeme prepoznate svoju bolest i ako se s njome naučite uspješno nositi možete nastaviti sanjati svoje snove jer oni će vam se radom i upornošću zasigurno i ostvariti. 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content