Početkom siječnja Ludbrežanka Patricija Špoljarić navršila je 21 godinu, ali malo kome je poznato da je prije četiri godine osvojila srebrno svjetsko odličje u Budimpešti. No uspjeh je tim veći jer je medalju osvojila u borilačkim vještinama i to s dijagnosticiranim dijabetesom.

-Do svoje osamnaeste godine živjela sam u Jakopovcu u Općini Jalžabet, a prije tri godine doselili smo se u Ludbreg. U dvanaestoj godini života osjećala sam umor, iscrpljenost i bezvoljnost pa je mama, koja radi u Domu zdravlja Varaždin, odmah posumnjala da nešto nije u redu sa mnom. Prilikom mjerenja šećera izmjereno mi je čak 31, a normalne vrijednosti su do 6.1 pa je bilo očito da imam dijabetes tip 1 – rekla je Patricija.

Patricija je bila dva tjedna u bolnici, dobila svakodnevnu terapiju, promijenila prehranu i zdravstveno stanje joj se promijenilo već nakon šest mjeseci.

-Na očev poticaj počela sam se baviti sportom i to ni manje ni više kick i savate boksom. Počela sam trenirati u Savate i boksačkom klubu Omega u Varaždinu pod paskom trenera Emerika Večerića. Brzo sam napredovala i već nakon godinu dana borila sam se sa protivnicama iz starijih dobnih skupina. Nakon šest godina bavljenja ovim sportom postala sam članicom hrvatske reprezentacije – pojasnila je Patricija.

Naša sugovornica već se devet godina uspješno nosi s dijabetesom i za to vrijeme postala je višestruka hrvatska prvakinja u kick i savate boksu, nositeljica medalje u olimpijskom boksu te osvajačica srebrnog odličja na svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2019. godine.

-Zbog ozljede koljena, nažalost, nisam uspjela osvojiti zlato, ali to je bilo srebro zlatnog sjaja. Ponajviše zbog bolesti koju sam prevladala imam izuzetno veliko samopouzdanje i vjerujem da ću postići još vrijednije rezultate. Spremna sam pomoći drugima koji se bore s dijabetesom jer imam velikih iskustava s tom bolešću koja je doživotna, ali koja vas ne treba spriječiti u ostvarenju vaših snova – završila je Patricija.

Dakle, ako na vrijeme prepoznate svoju bolest i ako se s njome naučite uspješno nositi možete nastaviti sanjati svoje snove jer oni će vam se radom i upornošću zasigurno i ostvariti.