);
U subotu Dan otvorenih vrata Lori centra Ludbreg, posjetite Newton sobe

U subotu Dan otvorenih vrata Lori centra Ludbreg, posjetite Newton sobe

Suvremene učionice, simulatori leta, moderna oprema. Sve to dio je Newton soba u kojima će se stjecati nova znanja i vještine iz matematike, kemije, biologije, tehničke kulture i fizike i to na dinamičan i praktičan način. Lori centar Ludbreg ove subote 20. travnja održava prvi Dan otvorenih vrata. Posjetite u vremenu od 9 do 12 sati ovaj jedinstveni znanstveni centar u Hrvatskoj.

-Obzirom na veliki interes građana naše regije, naše dvije Newton sobe, Alfa i Beta, ove će subote biti otvorene od 9 do 12 sati kako bi svi imali priliku razgledati ih. Pripremili smo pokazne vježbe, u jednoj sobi modul robotike i fizike, a u drugoj malo kemije i matematike, odnosno simulator letenja – rekla je Željka Marković-Bilić, ravnateljica Centra.

Podsjećamo, Znastveni centar LORI Ludbreg nalazi se na lokaciji „Starog  mlina“ u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacije tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak devet STEM modula:

 

Gore u zraku s brojevima

Učenici stari 13-15 godina moći će se okušati u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji zahvaljujući simulatorima letenja. Priprema leta, planiranje, navigacija i uspješno izvršenje misije uključuje praktičnu primjenu matematičkih znanja, ali i letačkih vještina što ovaj modul, koji se sastoji od pet aktivnosti u trajanju od pet sati, čini znanstveno i praktično izazovnim, ali i uzbudljivim.

 

Roboti i opseg

Ovo je matematički modul koji spaja robotiku, matematiku, geometriju i učenje strateškog planiranja u rješavanju problema. Kroz tri praktične aktivnosti za djecu između 10 i 12 godina starosti učenici će shvatiti poveznicu rješavanja matematičkih (geometrijskih) izazova sa svakodnevnim životnim izazovima.

 

Traži i spasi

Matematika i roboti spašavaju živote, a kako to čine učenici između 10 i 11 godina starosti, otkrit će u modulu „Traži i spasi“. Simulirana situacija odrona i spasilačkog zadatka obuhvaća četiri aktivnosti koje uključuju izgradnju vlastitog spasilačkog robota, njegovo programiranje, svladavanje varijabli, uvjeta i petlji te samu misiju spašavanja.

Istražujemo energiju

Kroz tri opipljive aktivnosti istražuju se različiti oblici prijenosa energije kojima se na praktičan način spoznaju principi očuvanja energije i entropije. Učenici između 13 i 16 godina starosti će završetkom modula moći objasniti očuvanje energije te istražiti razne načine njezine transformacije, prijenosa i pohrane.

 

Misija moguća: Blago kraljeva

Robotika se probija u sve sfere života i poznavanje načina na koji roboti „razmišljaju“ postaje sve važnija i korisnija vještina. Modul je koncipiran kao istraživački rad otkrivanja izgubljenog blaga pomoću robota, a da bi to bilo moguće, učenici starosti 12 i 13 godina uče osnove algoritamskog razmišljanja i programiranja pomoću blokova kako bi njihov robot mogao svladati prepreke i pronaći skriveno blago.

 

Održiva zrakoplovna goriva

Modul je namijenjen učenicima između 16 i 18 godina starosti koji kroz četiri aktivnosti upoznaju kako se tehnologija, u ovom slučaju proizvodnja biogoriva za zrakoplove, povezuje s temeljnim elementima izgradnje života na našem planetu. Učenici će spoznati biokemijske procese koji organske tvari koje nas okružuju pretvaraju u biogorivo te razmisliti o društvenim i ekološkim implikacijama na zajednice u kojima živimo.

 

Polymer Party

Učenici u dobi od 13 i 14 godina na praktičan će način izučavati tematiku umjetnih i prirodnih polimera, njihove prednosti i nedostatke, utjecaj na okoliš, a sve kako bi bili sposobni donositi vlastite zaključke o održivim materijalima budućnosti.

 

Eko kućica

Tema modula je zelena gradnja i održivi građevinski materijali. Učenici u dobi od 11 i 12 godina upoznat će se s vrstama stakleničkih plinova i njihovim utjecajem na okoliš kako bi mogli shvatiti koncepte održivosti i zelene gradnje. Na praktičan način će se upoznati s nacrtima za izgradnju eko kuće i ta znanja će moći praktično primijeniti kroz izradu temelja i montažu predfabriciranih dijelova kuće u umanjenim dimenzijama.

 

3D printanje

3D printanje postalo je važan dio stvarnosti te svoju primjenu nalazi u cijelom nizu znanstvenih i praktičnih područja. Učenici starosti 13 i 14 godina kroz ovaj će modul moći naučiti prepoznati razne vrste tehnologije 3D printanja te sve faze kreiranja 3D modela, od priprema u softveru do samog ispisa.

 

 

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content