Četvrtak s Narcisama naziv je programa koji se održava tijekom listopada u sklopu Ružičaste akademije koju provodi udruga Narcise – žene u borbi protiv raka dojke.

Ružičasta akademija zamišljena kao mala škola učenja i terapija namijenjenih ženama oboljelih od raka dojke te ženama koje se nalaze u riziku od oboljenja. Akademija je poučnog karaktera, a sastoji se od brojnih edukacija, radionica te predavanja raspoređenih tijekom mjeseca listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke.

Danas je upravo tim povodom u vijećnici Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ održano predavanje. Glavnu riječ imala je specijalistica nutricionizma Karmen Kokot koja vrlo rado surađuje s ludbreškim Narcisama. Ovom prilikom govorila je o važnosti pravilne prehrane.

– Prehranom se može puno utjecati na prevenciju pojedinih bolesti, a prehrana je vrlo važna i u liječenju bolesti. Ne možemo reći da prehrana može potpuno prevenirati rak dojke, jer na karcinom dojke osim nepravilne prehrane utječe niz drugih rizičnih faktora. Međutim, može se puno utjecati na smanjenje tih rizičnih faktora od kojih je jedan i debljina. – objasnila je Karmen Kokot.

Kao najbolji izbor prehrane istaknula je mediteransku.

-Prehrana mora biti raznovrsna i umjerena. Na dnu prehrambene piramide nalaze se proizvodi na bazi žitarica, zatim voće i povrće koje svakako jedemo premalo, pa mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi. Pri vrhu mediteranske prehrane, odnosno ono što bi trebali što više izbjegavati su masnoće, slatko i rafinirani šećer. Prednost treba dati ribi, a smanjiti unos crvenog mesa na jednom do dva puta tjedno. – preporučila je nutricionistica.

Prisutnima je dala i savjete o tome kako olakšati nuspojave liječenja karcinoma dojke.

-Svako liječenje sa sobom nosi nuspojave koje se mogu ublažiti. Ono što je najčešće su mučnine. U tom slučaju preporučujemo češće i manje obroke, hranu koja je lako probavljiva. Tekućinu je dobro piti između obroka, više puta u manjim količinama. Kašasta hrana se preporučuje. Dobar je đumbir, a treba izbjegavati masnu, prženu i jako začinjenu hranu. Često se javlja i problem sa sluznicom usne šupljine. U tom slučaju dobro je uzimati kockice leda, hladniju hranu i pića te hranu bogatu kalijem. Čest je i gubitak okusa. Tu mogu pomoći nezaslađeni pepermint bomboni i hrana začinjena limunom. – savjetovala je Karmen Kokot.

Neki od prisutnih su s ovom tematikom već bili dobro upoznati, no istaknut ćemo kako je neke stvari uvijek dobro čuti i ponoviti više puta, posebice kad mogu znatno utjecati na naše zdravlje.