Na podravskoj magistrali Varaždin-Koprivnica kilometar zapadno od Ludbrega smjestio se Poljanec. Ovo naselje prema Hrastovskom i Vinogradima Ludbreškim razdvaja željeznička pruga, a na zapadu je potpuno spojeno s naseljem Križovljan. Tu ova dva naselja spaja mjesno groblje Poljanec-Križovljan koje je na zemljištu koje pripada katastarskoj općini Križovljan. Inače, to zajedničko groblje, osim mještana ovih dvaju naselja, do prije tridesetak godina koristili su i mještani naselja Slanje.

Prema Državnom zavodu za statistiku Republike Hrvatske naselje Poljanec 1857. godine imalo je 404 žitelja, a najviše 1953. kada je pobrojano 889 duša.  To je čak 285 mještana više nego prilikom posljednjeg popisa. Naime, 2021. godine u Poljancu su popisivači zabilježili 604 stanovnika u 201 kućanstvu sa 240 stambenih jedinica. Poljanec je sve do 2013. godine bio u sastavu Općine Martijanec da bi tada naselje bilo, nakon provedenog referenduma, pripojeno Gradu Ludbregu.

Na posljednjim lokalnim izborima za predsjednicu Vijeća mjesnog odbora Poljanec izabrana je Marija Balaško, a za članove Krunoslav Sačić, Mario Horvat i Nenad Funtek.

-Od većih privatnih tvrtki valja naglasiti tvrtku Led d.o.o. Dubravka Gotića koja zapošljava oko 70 radnika u obućarskoj branši i Obrt za termotehničke instalacije, građevinarstvo i trgovinu Jagić koji svojom mehanizacijom izvodi radove i izvan Varaždinske županije. Zatim imamo tvrtku koja proizvodi betonsku galanteriju Stunjek d.o.o. za projektiranje, građenje, proizvodnju i trgovinu te Obrt za industrijske podove Floortec vlasnika Maria Lackovića – rekla je Marija Balaško, predsjednica VMO Poljanec.

Poljančani su ponosni na svoj nekadašnji Odbojkaški klub Poljanec koji je svojevremeno bio veoma uspješan sportski kolektiv. Odbojkaško igralište je neposredno uz nogometno igralište, a trenutno je upravo nogomet vrlo popularan među mještanima. Naime, u prošloj sezoni NK Poljanec je nakon podosta godina stagnacije uspio, kao novak u 2. Županijskoj nogometnoj ligi, osvojiti naslov jesenskog prvaka. Odlični rezultati nogometaša rezultirali su uređenjem klupskih prostorija kojima se sada Poljančani uvelike ponose. Klub je vođen sinergijom starijih i mlađih zaljubljenika u nogomet na čelu kojih je klupski predsjednik Vedran Bobetić.

-Uz veliku podršku Vijeća mjesnog odbora NK Poljanec je prošle godine veoma uspješno proslavio 90. godišnjicu uspješnog djelovanja. Nekadašnji veliki Društveni dom uspjeli smo prenamijeniti tako da dio koristi nogometni klub, a u drugom dijelu je još uvijek velika dvorana u kojoj su nekad bile svadbe i zabave. Osim toga imamo i manju prostoriju tzv. čitaonicu u kojoj se održavaju rođendani i proslave s manjim brojem ljudi. Mjesni odbor tu organizira podjelu darova za djecu i paketa s osnovnim životnim potrepštinama za ljude u potrebi – rekla Marija Balaško.

Ispred Društvenog doma u kojem su smještene klupske prostorije nalazi se mjesna kapelica svetog Josipa koja je napravljena 2011. godine. Kapelica i samo naselje Poljanec pripadaju Župi svetog Martina biskupa sa sjedištem u Martijancu. U kapelici svetog Josipa misna slavlja održavaju se dvaput godišnje, a o njenom uređenju brine Terezija Vuk.

Za kraj reportaže o naselju Poljanec valja naglasiti da se ovo mjesto nalazi na frekventnom prometnom pravcu gdje je Ludbreg sasvim blizu, a Koprivnica i Varaždin nisu predaleko. Odlična prometna povezanost ima za posljedicu da raste interes za nekretnine pa imanja koja su donedavno bila zapuštena dobivaju svoje nove vlasnike. U konačnici to znači da je naselje Poljanec lijepo uređeno što se najbolje vidjelo iz zraka za vrijeme biciklističke utrke CRO Race.