Udruga vinogradara ‘Trsek’ u povodu blagdana Vincekova organizira prigodno druženje kod kipa Svetog Vinka. Druženje će se održati u nedjelju 22. siječnja 2023. godine.
Točno u podne započinje tradicionalni blagoslov grančica trsja i sveta misa, nakon blagoslova obavit će se obred rezanja prvog trsa uz zalijevanje starim vinom.

Sveti Vinko bio je đakon u hispanskom gradu Cezaraugusti a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji gdje je i sahranjen. Mučenje Sv. Vinka poistovjećuje se s branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta, stoga je on postao zaštitnik vinogradara i vinara. Smatra se da je preminuo 22. siječnja te se na taj dan slavi Vincekovo.

Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan objesiti komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa.

Vincekovo označava i početak radova u vinogradu a vinogradari mole Sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.