Tri kilometra sjeveroistočno od Ludbrega smješteno je naselje Slokovec. Na zapadu ovo se naselje gotovo dodiruje sa Sigecom Ludbreškim, a samo kilometar istočnije je susjedno naselje Apatija. Prema posljednjem popisu stanovništva u Slokovcu živi 235 stanovnika u 74 privatna kućanstva sa 86 stambenih jedinica. Davne 1857. godine u ovom naselju živjelo je 225 duša, a najveći broj mještana statističari su zabilježili 1931. godine kada su u Slokovcu živjela 444 mještanina. Pad broja stanovnika ne čudi jer je zabilježen u baš svim ludbreškim naseljima pošto mladi uglavnom ostaju u gradovima u kojima su se školovali ili odlaze u inozemstvo. Ipak, Slokovec će možda biti jedno od mjesta u kojem bi moglo doći do demografskog oporavka. Zato čitajte reportažu do kraja.

Prije pedesetak godina u Slokovcu radila je velika privatna pilana, a sada zbog malog broja ljudi nema niti mjesne trgovine. Privatno poduzetništvo prisutno je u dvjema tvrtkama pa tako ‘BOS’ Zvonimira Botaka proizvodi obuću i kožnu galanteriju i zapošljava četrdesetak radnika. Preko puta ‘Interijeri Havaić’ nude izradu kuhinjskog namještaja po mjeri te zapošljavaju petnaestak djelatnika.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora je Marko Tkalec koji je rodom iz Svetog Petra, ali je ovdje osnovao svoju obitelj, kupio i obnovio kuću i uključio se u društveni život. Marko je aktivan i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Slokovec koje uz Nogometni klub Sloga održava tradiciju i nekadašnje običaje te čini mjesto živim, a ponovno je u planu aktiviranje i udruge žena. Uz Marka članovi VMO Slokovec su Božica Makar, Josip Gložinić i Davor Janušić.

-Centralno mjesto u naselju je vatrogasni dom izgrađen od strane mještana Slokovca, a uređen na novo prije petnaestak godina raznim donacijama te inicijativama i akcijama mještana. U njemu se održavaju godišnje skupštine te razne aktivnosti mladih i djece. Posebno smo ponosni na kapelicu svetog Florijana koja je sagrađena na glavnom seoskom raskrižju 1869. godine, a u novije vrijeme je već dvaput obnavljana i to 1998. i 2019. godine. Sveti Florijan je zaštitnik sela i svih vatrogasaca pa se svake godine održava misa na kojoj se okupi preko stotinu članova našeg i susjednih DVD-ova. Dječje igralište ispred društvenog doma napravljeno je iz zaklade ‘Vita’, održavano je od strane Lukoma, a okoliš oko vatrogasnog doma uređuju mještani Slokovca. Vatrogasci su nam ažurni u raznim aktivnostima Vatrogasne zajednice Grada Ludbrega – rekao je Marko Tkalec, predsjednik VMO Slokovec.

U razdoblju koje slijedi u planu je izgradnja biciklističke i pješačke staze od Apatije do Sigeca. A da bi po toj stazi netko sigurno hodao to su svakako djeca.

-U Slokovcu je sve više mladih obitelji pa će nadajmo se i djece biti ‘kak beloga graha’. Naime, već se osjeća velik broj male djece na našim spiskovima za koje će Vijeće mjesnog odbora i ove godine pripremiti darove za Nikolinje. Mjesni odbor pomaže i nogometnom klubu Sloga koji nam je jako bitan jer okuplja upravo djecu i mlade – pojasnio je Marko.

Na kraju vrijedi spomenuti i jednog seniora dobročinitelja u mirovini. Naime, Zdravko Gložinić krv je dobrovoljno darivao čak 125 puta i opravdano se veseli primanju kod varaždinskog župana Anđelka Stričaka koje će biti upriličeno 25. listopada na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Čestitke Zdravku na njegovom humanom doprinosu društvenoj zajednici.