);
U Ludbregu će se provoditi projekt ‘Moja filmska priča od škole do kina’, u tijeku su prijave za odgojitelje i učitelje

U Ludbregu će se provoditi projekt ‘Moja filmska priča od škole do kina’, u tijeku su prijave za odgojitelje i učitelje

Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ uključio se u projekt ‘Moja filmska priča od škole do kina’ kojeg sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a čiji je idejni začetnik Pučko otvoreno učilište Varaždin.

Riječ je o projektu koji se provodi već 3 godine, a kojim se nastoji doprinijeti razvoju kino publike.

– Ultimativni cilj projekta je razvoj nove i sadašnje publike u kontekstu sadašnjeg filmskog odgoja, ali i razvoj kompetencija odgojno obrazovnih djelatnika u području filmskog odgoja i obrazovanja. Tu je naravno i povezivanje odgajatelja i učitelja kao i same djece odnosno učenika. – istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Lana Velimirović Vukalović.

Projekt se sastoji od tri razine koje uključuju edukaciju odgojitelja/učitelja, filmsku nastavu u kinu i besplatne matineje.

– Film je u obrazovnim kurikulima na margini, a mi znamo da su današnja djeca većinom pred ekranima. Da bi se smanjio boravak pred ekranima na nekvalitetnim sadržajima važno je djecu filmski opismeniti kako bi znali odabrati kvalitetan sadržaj. Kako doći do djece? Kroz obrazovanja odgojitelja i učitelja koji će im prenositi znanja. – objasnila je Dubravka Kalinić Lebinec, voditeljica programa.

Edukacije odgojitelja i učitelja trajat će 8 nastavnih sati, a realizirat će se tijekom travnja, svibnja i lipnja kroz 4 dvosatna susreta. Prvi trening na rasporedu je 25. travnja u ludbreškom kinu u vremenu od 18 do 19:30 sati.

Nakon završetka edukacije odgojitelja i učitelja održat će se nastava u kinu u kojoj će sudjelovati i predškolarci te učenici vratića i škola čiji odgajatelji i učitelji sudjeluju u programu. Takav oblik nastave bit će organiziran kroz četiri susreta tijekom rujna i listopada.

Treća razina projekta – matineje ostvarivat će se kroz četiri susreta učitelja/odgojitelja i učenika/predškolaca na besplatnim projekcijama filmova primjerenih uzrastu te razgovorima sudionika i filmskih pedagoga. Ova aktivnost će se održati tijekom listopada i studenoga.

Potvrde o usavršavanju

U projektu je predviđena edukacija 12 odgojitelja i učitelja te će svim sudionicima po završetku projekta biti dodijeljene potvrde o završenom stručnom usavršavanju. Program će također biti objavljen na Ettaedu aplikaciji pod nazivom Moja filmska priča od škole do kina kako bi odgojno-obrazovni djelatnici dobili i Azzo potvrde o sudjelovanju.

Prijave

Svi zainteresirani odgojitelji, učitelji i voditelji ŽSV-a mogu se do 25. travnja 2024. prijaviti putem online obrasca. Više detalje potražite OVDJE.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content