);
Tradicijske igre na Goričkoj olimpijadi u Vinogradima Ludbreškim

Tradicijske igre na Goričkoj olimpijadi u Vinogradima Ludbreškim

Napisala: Nika Novosel

Put pod noge pa na brijeg

Ludbrežani, ali i svi drugi koji znaju za to lijepo mjesto punog svježeg zraka, cvrkuta ptica i  zelenila, vole s veseljem krenuti put Vinograda Ludbreških, bilo u šetnju, na rekreaciju, bilo prateći put vinske ceste ili u posjet nečijim goricama na neku dobru veselicu. Tako je bilo i ove subote, 15. lipnja, svima onima koji su došli na Goričku olimpijadu u Društveni dom Vinograda Ludbreških, koji je organizirala Udruga Gornji grad. Tu su se mogli dobro zabaviti sudjelujući u tradicijskim igrama, družeći se s prijateljima i sklapajući nova poznanstva.

Udruga Gornji grad u akciji

Udruga Gornji grad iz Vinograda Ludbreških djeluje već 25 godina. Već je puno ljudi prošlo Udrugom, a trenutno je aktivno stotinjak članova. Kako nam je rekla tajnica Udruge Vlatka Kiš, trude se spajati tradicijske aktivnosti i rekreaciju vodeći pri tome računa o svim dobnim skupinama, od onih najmlađih do najstarijih. Tako u svoje aktivnosti ubrajaju npr. organizaciju uskrsnog krijesa, radionice bojanja uskrsnih jaja, nordijsko hodanje, darivanje Djeda Božićnjaka, kestenijadu, gljivarijadu i sl. Također organiziraju različite izlete kao i susrete i programe s drugim udrugama, a nastoje uključiti i lokalne OPG-ove. Oblike tradicijske lokalne kulture nastoje prenijeti mlađim naraštajima. 

Tri, dva, jedan – Olimpijada!

Nastojanje da se očuva tradicija vidljiva je i u organizaciji Goričke olimpijade. Vlatka Kiš nam je rekla: „Ovom aktivnošću osobito želimo uključiti mlade, da dođu u prirodu i maknu se od tehnologije, da se druže i bolje upoznaju svoj kraj. Mladi će inače zaboraviti kako se nekada živjelo, a naša je zadaća prenijeti im u nasljeđe nekadašnje tradicijske oblike života. Tako je, primjerice, jedna od igri na Olimpijadi uključila i jedan već zaboravljeni predmet, a to je šibnata metla, što je svima bilo jako zanimljivo.“
Predsjednik Udruge Željko Zember nabrojio nam je maštovite igre u kojima su se sudionici, već prema svojim afinitetima i sposobnostima, mogli okušati. To su: metlogol, potezanje užeta, viseća kuglana, bacanje obruča, alka u tačkama, pogodak u centar, pecanje pive. Bilo je zabavno, dinamično, uz puno smijeha. Također, Zember nam je nabrojio tko je sve, uz članove iz Gornjeg grada, sudjelovao na Olimpijadi. To su Udruga Supermenke iz Strmca, Udruga Žene iz centra svijeta, Udruga Kanarinac, Udruga ludbreških branitelja, ludbreški umirovljenici i Veliko srce Sveti Đurđ. „I jučer smo osvojili dva pehara, tu ih je već cijela kolekcija. To je podsjetnik svih događanja i svih lijepih druženja koja smo ili mi organizirali ili na koja su nas drugi pozivali. Važni su nam ti susreti, razvijanje poštovanja i prijateljstava s drugim udrugama“ zaključio je Zember.

(O)čuvati tradiciju naš je zadatak

Pitali smo za dojmove jednu od sudionica Goričke olimpijade, Anu Katanu, predsjednicu Udruge Žene iz centra svijeta. S ovom udrugom Udruga Gornji grad dijeli interes za čuvanje tradicije, promoviranje rekreacije i međugeneracijske solidarnosti: „ Brzina, ali i vještina bile su potrebne da bi se pobijedilo u ovim tobože starinskim, ali itekako atraktivnim igrama. Ipak, od svega je važnije da se očuva tradicija i da smo se lijepo zabavili i na najbolji mogući način proveli ovo subotnje poslijepodne. Jedna zabavna subota u Gornjem gradu!“
Nadamo se da će biti još takvih susreta koji oživljavaju prošlost kako bi je sačuvali za budućnost.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content