Danas je Svjetski dan zaštite životinja. Tim povodom posjetili smo Veterinarsku stanicu NOVA Ludbreg gdje smo razgovarali s doktorom veterinarske medicine i direktorom Nikolom Vidakovićem. Otkrio nam je kakva je trenutno situacija u Veterinarskoj stanici Ludbreg i s kakvim se pacijentima i bolestima najčešće susreću.


– Najčešće nam u ambulantu dolaze kućni ljubimci. Na terenu imamo i peradi i svinja, goveda nešto manje, nije situacija kao nekad. U ovo vrijeme većinom se radi o pneumonijama, intoksikacijama, porođajima, febrilnim stanjima. Mi smo tu, naša profesija je da se bavimo spašavanjem i liječenjem životinja, međutim i ona druga strana, dakle vlasnici, moraju voditi brigu. – ističe dr. vet. med. Vidaković.

S njim se slaže i sveučilišni magistar kirurgije, ortopedije i oftalmologije, doktor veterinarske medicina Zoran Studak također iz Veterinarske stanice NOVA Ludbreg. On ističe kako su preventivni pregledi izuzetno važni, posebno kod starijih životinja.

-Ako se radi o velikim pasminama govorimo o starosti od 7 godina na dalje, ako je riječ o manjim pasminama govorimo o starosti od 10 godina na više. Dakle, preventivni pregledi u toj dobi svakako su nešto o čemu bi vlasnici trebali voditi brigu. Obično kad oni primijete da je ljubimac promijenio svoje ponašanje, da ga nešto muči, obično je tad već kasno. Preventivni pregledi to bi mogli spriječiti. – dodaje dr. vet. med Studak koji je, podsjetimo, zajedno s dr. vet. met Tihomirom Radmanićem prije tri godine psu Eronu u ludbreškoj ambulanti uspješno otklonio tumor težak čak 6,3 kilograma.

– Naša ekipa stvarno je podigla veterinu u Ludbregu na jedan zavidni visoki nivo i tim tempom ćemo nastaviti. Spremni smo uvijek na suradnju i bilo kakve dogovore oko zaštite životinja i brige o njima. – dodaje direktor Nikola Vidaković.

Obzirom da je danas Svjetski dan zaštite životinja pitali smo ih kakve greške vlasnici bilo kakvih kućnih ljubimaca rade i koji su to savjeti za koje bi voljeli da se prošire i da više ni ne budu u formi savjeta već nešto što je u svijesti svih vlasnika životinja. Kao glavni problem istaknuli su napuštanje kućnih ljubimaca.

– Problem su vlasnici koji izbjegavaju vakcinaciju i čipiranje zbog čega se javljaju veliki troškovi zbrinjavanja takvih pasa. Često se kupi pas, svidi vam se na prvu kad je malen, zaigran, međutim pas naraste, zahtjeva određene stvari i određenu brigu. Svatko mora procijeniti koju pasminu može uzgajati odnosno koliko vremena je spreman odvojiti na brigu. Ima divnih ljudi koji stvarno vode brigu o svojim kućnim ljubimcima. Posljednjih nekoliko godina je to u velikom porastu što je stvarno pohvalno. Oni nesavjesni postoje na svakom području, u svakom gradu, ali su u manjini. Ludbrežani su savjesni ljudi, ali iznimke postoje kao i svugdje drugdje. – ističe dr. vet. met Vidaković.

Napušteni kućni ljubimci koji se pronađu na području grada zbrinjavaju se najprije u Veterinarskoj stanici NOVA u Ludbregu gdje se obrađuju po propisima koji uključuju cijepljenje i sterilizaciju. Taj dio financijski pomaže i grad Ludbreg. Psi se potom zbrinjavaju u stacionaru Udruge za zaštitu životinja Spas u Varaždinu. No, problem je u kapacitetu jer ga u prostorima te udruge ponekad jednostavno – nema.

U slučaju popunjenosti kapaciteta psi se zbrinjavaju u privremenom azilu Veterinarske stanice NOVA u Ludbregu koji ima kapaciteta za desetak pasa. 

Zbog toga iz VS Nova Ludbreg apeliraju na građane da ne ostavljaju svoje ljubimce i da ih ne puštaju gradom bez uzice gdje to nije dozvoljeno kako ne bi odlutali – nesretnih ljubimaca bez vlasnika već ionako ima previše.

U slučaju primjećivanja napuštene životinje prva stvar koju je potrebno napraviti je prijaviti slučaj komunalnom redaru koji će potom obavijestiti veterinarsku stanicu.