Sredinom ožujka u Ludbregu je predstavljeno najnovije izdanje Podravskog zbornika koji je tiskan u studenom na 287 stranica. Zbornik je počeo izlaziti 1975. godine, dakle prije 48 godina, a ukupno je objavljeno 1589 autorskih radova. Ova ‘Podravska enciklopedija’ može se kupiti, ali i posuditi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner. Osim toga Zbornik pronalazi put do mnogih čitatelja u Hrvatskoj i u inozemstvu koji su rođeni na koprivničkom i ludbreškom području.

-U ovoj značajnoj ediciji čitateljima se otkrivaju mnogi znani i neznani događaji iz našeg ludbreškog područja. Čestitam autorima i urednicima na ustrajnosti i želim da nastave pisati o povijesnim događajima i osobama koje su ostavile svoj trag u ludbreškoj Podravini – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

-Zbornik se sastoji od nekoliko cjelina. U prvoj cjelini nalaze se stručni radovi, a u drugoj prilozi o događajima i ljudima od posebnog značaja. U trećoj cjelini su književni prilozi naših podravskih književnika kao npr. Božice Jelušić, a u četvrtoj nazvanoj ‘Podravske kronike’ kritički su prikazani trenutni događaji na koprivničkom i ludbreškom području. Na naslovnici ovog Zbornika je portret našeg poznatog podravskog slikara Ivana Lackovića Croate – rekla je Vesna Peršić Kovač, izvršna urednica Podravskog zbornika.

U ovom Zborniku mjesto su pronašle i četiri teme s ludbreškog područja. Dvije priče o ludbreškoj židovskoj zajednici i o Ludbrežanima koji su spasili židovsku djecu koja  su uspjela izbjeći smrt u Jasenovcu predstavio je profesor povijesti Milivoj Dretar.

-Prema podacima s kojima raspolažem u Ludbregu je 1857. godine živjelo svega 20 Židova, a najveći broj, njih 265 zabilježen je 1900. godine. Za vrijeme 2. svjetskog rata živjelo ih je pedesetak, a u Ludbreg se vratila samo četveročlana obitelj Weinlrebe jer su bili u Narodno oslobodilačkoj vojsci. Sedmero mališana je spašeno skrivanjem po raznim familijama. Dosad su priznanja primili Šmidlehneri iz Selnika i Golubići iz Ludbrega. Vrančići su proglašeni spasiteljima, a uručenje priznanja od strane izraelske države očekuje se uskoro – pojasnio je Milivoj.

Milivoj je govorio i o našem slikaru Vladi Potočnjaku iz Struge koji je rođen 1924. godine te će se sljedeće godine, upravo u Strugi, obilježiti stogodišnjica njegovog rođenja. Inače, Potočnjak je živio u Bakru i Rijeci, a autor je nekoliko slikarskih ciklusa.

O četvrtoj ludbreškoj temi govorio je Stjepan Kovaček, autor mnogih samostalnih knjiga koje čuvaju povijesno nasljeđe ludbreškog kraja. Stjepan je govorio o DVD-u Vrbanovec koje je prošle godine proslavilo 120 godina uspješnog djelovanja.

Predstavljanje Podravskog zbornika organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner te Muzej grada Koprivnice. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbenog odjela OŠ Ludbreg, flautistice Darija Rusak i Margareta Virag te klarinetist David Držanić. Stihove o malim i velikim lažima kazivala je Ksenija Mihin koja je interpretativno pročitala i štiklec o Židovima.