);
PRAZNIK ORIGAMIJA U LUDBREGU Otvorena prva izložba Origami kluba Ludbreg

PRAZNIK ORIGAMIJA U LUDBREGU Otvorena prva izložba Origami kluba Ludbreg

Izložbeni prostor dvorca Batthyany u iduća je dva tjedna dom ždralovima, paunima, kukcima, kokotima, zmajevima i brojnim drugim modelima od papira. Naime, danas je otvorena izložba ‘Papirnati svjetovi’ nastala u suradnji Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ Ludbreg i Origami kluba Ludbreg.

Radi se o izložbi radova polaznika Origami kluba Ludbreg osnovanog u travnju ove godine. Riječ je o jednoj od tek dvije origami udruge u Hrvatskoj. Predsjednik udruge i njezin voditelj je Dragutin Gerić, koji održava redovite i povremene radionice, a organizacijski i logistički dio vodi Marija Schubert Anadolac.

Krajem dvijetisućitih započelo se s radionicama origamija u sklopu Zajednice tehničke kulture Ludbreg, a održana je i Ljetna škola origamija u udruzi mladih Lumen. S radionicama je nastavljeno 2021. godine, također u sklopu ZTKL-a, a u travnju 2023. godine osnovan je Origami klub Ludbreg. Redovite radionice origamija održavaju se jednom tjedno u prostorijama ZTKL-a. Osim toga, do sad su održane radionice u osnovnim školama u Ludbregu i Velikom Bukovcu, zatim u sklopu programa za mlade Dan za 5 u Hrastovskom 2021. te u sklopu Haiku susreta u Ludbregu 2022. godine.

Budući da je ovo prva izložba Origami kluba u Ludbregu i mnogi posjetitelji su se tom prilikom s origamije susreli po prvi puta, autori izložbe odlučili su jedan dio postava posvetiti tradicionalnim modelima, a drugi dio malo kompliciranijim modelima. Sveukupno je izloženo 30-ak radova.

– Izložili smo radove onih polaznika koji su redovito dolazili na radionice i napravili modele koje ima smisla pokazati. Treba imati na umu da su modele radili početnici. Osim radova polaznika tu su i neki moji radovi, jer smo željeli prezentirati i nešto autorsko. Na radionicama radimo po knjigama, a budući da se radi o početnicima oni još nemaju svoje autorske modele. – objašnjava Dragutin Gerić koji je zaslužan za početke origamija u Ludbregu. Naime, origamijem se počeo baviti još kao gimnazijalac. Prvi je hrvatski autor koji je 1986. godine objavio knjigu o origamiju pod nazivom Origami, vještina savijanja papira. Godine 2001. sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog japanskog kulturnog i gospodarskog društva gdje je bio voditelj Origami sekcije.

-Origami je vještina savijanja papira. Najčešće se radi iz papira u obliku kvadrata i to samo savijanjem, bez rezanja i bez lijepljenja. Naravno, postoje razne varijante origamija. Vrhunski majstori rade svoje radove u više dijelova i onda ih spajaju. Postoji i takozvani modularni origami gdje od jednakih jednostavnih modula slažete komplicirane geometrijske forme. Origami je došao do te razine da oni najveći svjetski majstori u origamiju više ne mogu nabavljati papir koji bi zadovolji njihove potrebe komercijalnim putem, pa si onda sami rade papir koji je dovoljno izdržljiv za ono što su zamislili. – kaže Dragutin Gerić koji svoju ljubav prema ovoj vještini rado prenosi na mlađe generacije, ali i sve zainteresirane.

Spomenimo još kako je na ulazu sve posjetitelje dočekala košara sa ždralovima koje su mogli ponijeti svojim kućama.

Izložbu možete razgledati do 21. srpnja, radnim danom od 8 do 14 sati te uz prethodnu najavu na broj 042 306 113 ili na Facebook stranici Centra za kulturu Ludbreg.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content