);
Položeni vijenci za Dan državnosti

Položeni vijenci za Dan državnosti

Već tradicionalno, dan uoči 30. svibnja Dana državnosti, na ludbreškom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Svečanom činu pribivali su gradonačelnik Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka. Najprije je vijenac položen te su zapaljene svijeće kod glavnog križa, a zatim i kod spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata.

Podsjetimo, kroz razne postrojbe više od 1.800 žitelja ludbreškog kraja izravno je sudjelovalo u Domovinskom ratu, a ono najvrjednije, svoj život za domovinu, dali su Božo Petrikovski, Mladen Jendrić, Josip Šafarek, Josip Kanižaj i Josip Međimurec. Na popisu nestalih još uvijek je Marijan Levak koji je stradao pri pokušaju proboja obruča iz opkoljenog Vukovara.

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. godine proglasio državnu neovisnost pa se tog dana slavio i Dan državnosti. No, od 2019. godine tog se dana slavi Dan neovisnosti, a Dan državnosti slavi se 30. svibnja u znak prisjećanja na dan kada su stvoreni temelji modernog Sabora i kada je potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content