Dvadesetak zainteresiranih za tradicionalnu japansku vještinu savijanja papira u razne modele, bez škara i ljepila, okupilo se danas na origami radionici koja je održana u povodu Svjetskog dana origamija (11. studenog).

– Taj datum je ustanovljen od japanskog origami društva – NOA. Zgodno se poklopio i s obilježavanjem rođendana Lillian Oppenheimer koja je najzaslužnija za prodor origamija u Ameriku. Osnovala je američki Origami centar zahvaljujući kojem se ova japanska vještina proširila zapadom. – otkrio nam je voditelj radionice i ludbreški origami stručnjak Dragutin Gerić.

Dragutin je poznat kao strastveni zaljubljenik u ovu vještinu savijanja papira koja ga je zainteresirala još kao gimnazijalca.

– S 14 godina sam na televiziji gledao kratku emisiju o japanskoj kulturi u kojoj je između ostalog bilo prikazano i izrađivanje origami modela. Kasnije, prolazeći zagrebačkim ulicama naišao sam na knjigu o origamiju u knjižnici i krenuo raditi prve modele koje čuvam još i sad. Od tada smo origami i ja nerazdvojni. ‘Žrtva’ sam origamija već preko 50 godina. – šali se Dragutin Gerić koji, kako kaže, najviše voli izrađivati modele životinja.

Među prvima je u Hrvatskoj svladao izradu origamija, a prije 35 godina izdao je i prvu knjigu u Hrvatskoj o origami tehnici koja nosi naziv ‘Origami vještina savijanja papira’. Njegovim dolaskom u Ludbreg započela je i ludbreška origami priča koja se godinama razvijala da bi u konačnici oformila klub ljubitelja origamija odnosno Origami klub Ludbreg.

– Ja sam u Ludbreg doselio iz Zagreba. Imali smo prije 15-tak godina u Zajednici tehničke kulture grada Ludbrega jednu grupu koja je postojala 2 godine. Povremeno smo imali neke radionice, ali ništa spektakularno. Međutim, otkako sam u penziji imam vremena ponovno biti aktivniji po tom pitanju. Ponovno smo krenuli s radionicama za djecu. Interes je bio dobar pa smo zaključili da ima smisla da osnujemo sami svoj klub. To smo onda u konačnici ove godine i realizirali. – objašnjava Dragutin Gerić.

Klub trenutno broji dvadesetak članova, a neki od njih prisustvovali su i današnjoj radionici. Oni su već iskusniji, pa su pomagali sudionicima koji su se s origamijem susreli po prvi puta.

Uz kreativni žamor i znatiželju nastali su leptiri, kocke, žabe, ptice… Nakon sat i pol svi su imali barem 3 napravljena modela koja su ponijeli sa sobom.

Napomenimo i kako je ova radionica održana u sklopu programa ‘Ludbreg petkom’ u suradnji Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ i Origami kluba Ludbreg.