Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako knjigama nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola koji su u prošloj školskoj godini pročitali najviše knjiga iz fundusa školske knjižnice.

Njih je ukupno ove godine bilo 77, a pročitali su više od 2.000 knjiga. Nagrade najčitateljima uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturi i sport Miroslav Huđek.

– Sve naše škole, osim Srednje škole Ludbreg i Glazbene škole u Varaždinu imaju knjižnice i knjižničare, tako da je i taj pedagoški segment ispunjen. Te dvije škole, zbog svojih prostorno-organizacijskih uvjeta imaju suradnju s gradskim knjižnicama. Prigoda je ovo i da odamo priznanje i svim knjižničarima. Bez njih Varaždinska županija prije nekoliko godina ne bi mogla provesti projekt razmjene besplatnih udžbenika. Nabavili smo opremu, instalirali ju u našim knjižnicama i taj projekt je bio itekako uspješan, samo zato jer smo ga realizirali tamo gdje je to moguće: u knjižnicama i uz pomoć knjižničara – rekao je Huđek.

Među nagrađenim učenicima bili su i učenici OŠ Ludbreg, Dora Dodlek iz 7.c razreda i Fran Borovec iz 2.b razreda.

Uz nagrađivanje najčitatelja osnovnih i srednjih škola, Varaždinska županija dodijelila je nagrade i najčitateljima koje su predložile gradske knjižnice, a rekorder među njima je umirovljenik iz Ludbrega Krešimir Kovačić koji je pročitao 191 knjigu.

Krešimir je član knjižnice od 2012. godine. Umirovljenik je, čita prosječno po tri knjige tjedno i to najviše vikendom. U Ludbreg je doselio iz Koprivnice. Prije je čitao puno američke i engleske krimiće, Aghatu Christie i mnoštvo drugih pisaca, no sad se odlučio za domaće autore.

– Više mi se sviđa naš stil, domaća imena Josip, Jožek, Štefek, nego recimo John… Puno mi je bliža tematika koju obrađuju naši pisci. Zanima me puno tematika Domovinskog rata, ali i Drugog svjetskog rata. – otkrio je Krešimir.

Od pisaca mu je Zvonimir Majdak na prvome mjestu, a od mlađih autora Zoran Pongrašić.