);
Mlađi izviđački voditelji Odreda izviđača Ludbreg vratili se s ekspedicije, sedam dana boravili su na Lastovu

Mlađi izviđački voditelji Odreda izviđača Ludbreg vratili se s ekspedicije, sedam dana boravili su na Lastovu

Jučer se sa sedmodnevne ekspedicije iz Parka prirode Lastovsko otočje vratila grupa mlađih izviđačkih voditelja Odreda izviđača Ludbreg.

Ekspedicije su nagrada za rad s izviđačima tijekom godine ili nagrada najboljim izviđačima, način su upoznavanja nacionalnih parkova ili parkova prirode Hrvatske što je u izviđačima svojevrsni obrazovni standard, a ujedno se radi i na pripremi nove izviđačke godine.

Polaznici ekspedicije sami su podigli šatore u kampiralištu Skriveni u Skrivenoj luci na Lastovu, pripremali si hranu i naučili je dijeliti s brojnim osama, planirali i provodili svakodnevni program.

Popeli su se na 5 značajnih otočnih vrhova – izvanrednih vidikovaca, kupali na osam različitih uvala i mjesta, bili na vrhu svjetionika Struga izgrađenom 1839. godine s dometom svojeg svjetla od 50 kilometara iz kule s visine od 104 metra.

Bili su i na najvišem vrhu Lastova – Humu, istraživali podzemlje otoka i opkope iz razdoblja boravka bivše vojske na otoku, veslali u kajaku u Jurjevoj luci, uživali u promatranju prekrasnog zvjezdanog neba kupali se, igrali se i zabavljali u moru i na kopnu u društvu hobotnica i bezbrojnih guštera i macaklina.

Cijeli program ostvaren je na na izuzetno visokim dnevnim temperaturama koje se niti noću nisu spuštale ispod 30 stupnjeva i u pretoplom moru što izviđačicama i izviđačima nije bilo teško, kao niti  preko tisuću kilometara putovanja cestama i 300 kilometara plovidbe trajektima.

Lastovo je prelijep, miran i zanimljiv otok i Park prirode s predivnim ljudima koji su nam u svakom trenutku željeli boravak učiniti što ugodnijim – a mi smo se trudili biti dobri gosti, i za to su se ludbreški izviđači i Lastovo družili već četvrti puta.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content