);
MLADE RODE Rekorderi po broju ptića su gnijezda u Sigecu Ludbreškom, Slanju i Kelemenu

MLADE RODE Rekorderi po broju ptića su gnijezda u Sigecu Ludbreškom, Slanju i Kelemenu

Završene su ovogodišnje aktivnosti monitoringa bijele rode u Varaždinskoj županiji, koje su obuhvatile obilazak postojećih, već zabilježenih, gnijezda bijele rode, evidentiranje novih gnijezda te procjenu broja mladih ptića.

– Kao i pojedini drugi dijelovi Hrvatske, ove godine imamo natprosječno dobre rezultate gniježđenja, s ukupno čak 62 izlegnuta ptića u gnijezdima Varaždinske županije! – objavila je ‘Priroda’ Varaždinske županije.

U odnosu na prošlogodišnjih 20 izlegnutih ptića, to je izuzetan rezultat. Najveći broj aktivnih gnijezda bijele rode, njih čak sedam, i ove je godine zabilježen na području Općine Martijanec, a rekorderi po broju ptića su gnijezda u naseljima Sigetec Ludbreški, Slanje i Kelemen s četiri mlade rode u svakome gnijezdu.

– Međutim, ono što nas je ove godine posebno iznenadilo i oduševilo je gnijezdo u naselju Vinično u Općini Visoko, u kojem smo pronašli čak pet mladih roda, što je uistinu rijetko! – objavila je ‘Priroda’.

Bijela roda strogo je zaštićena vrsta te se njezina populacija redovito prati već dugi niz godina, u što je uključena i Javna ustanova ‘Priroda’ Varaždinske županije, a tijekom ove godine ujedno se provodi i 8. paneuropsko prebrojavanje bijele rode kako bi se u cijeloj Europi utvrdilo stanje gnijezdeće populacije.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content