Biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove i ove je godine organizirano u sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje, na Sveti četvrtak, 31. kolovoza.

Više od 300 ministranata okupilo se u jutarnjim satima na prostoru svetišta gdje im je dobrodošlicu poželio novi predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek.

-Ovaj susret uvijek se događa s ciljem da se okupi zajednica ministranata i vjeroučenika, da ih se “makne” iz svakodnevice života, da budu ovdje u našem biskupijskom svetištu, da razmišljaju o vjeri, grade iskreno zajedništvo i, daj Bože, da taj susret pomogne, ojača njihov životni hod, možda u budućnosti neko duhovno zvanje ili neko dobro zanimanje na putu njihova života. – rekao nam je vlč. Cujzek.

Susret je započeo kratkom molitvom, a potom i katehezom o bl. Carlu Acutisu koju je okupljenim ministrantima održao vlč. Petar Mlakar, ludbreški župnik in solidum. Nakon kateheze uslijedile su radionice po skupinama, a potom i euharistijsko slavlje koje je predslavio preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler. Poručio je ministrantima kako imaju lijepo mjesto u crkvi: blizu oltara.

Nakon svete mise ministranti su imali slobodno vrijeme za ručak i druženje, a potom su iz Svetišta u procesiji otišli u župnu Crkvu Presvetog Trojstva u Ludbregu gdje su susret završili euharistijskim klanjanjem.

O vrijednosti ovog susreta, ali i samog ministriranja posvjedočili su nam neki od ministranata. Tako Andrija iz Župe sv. Nikole u Varaždinu kaže da mu se najviše sviđa biti prisutan kod prinosa darova i skupljati milostinju. U Ludbregu mu se, pak, najviše svidjela igra tijekom radionice.

Leona iz Župe Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu je učenica srednje škole, a ministrantica je postala nakon Prve pričesti. Kako nam je rekla, osjetila je poziv da bi to moglo biti za nju, a dodatno ju je potaknuo i tata koji je kao dijete ministrirao. U Ludbregu ju se posebno dojmilo zajedništvo ministranata.

Laura je, pak, iz Župe sv. Luke u Kalinovcu, a ministrantica je jer voli Isusa. Svidjela joj se krunica koju su izrađivali u radionici s animatorima. Spomenula je i kamenčiće koje su bacali, odbacivali kao što grijehe bacaju od sebe, ispovijedaju u ispovijedi.

Nela iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici postala je ministrantica s četiri godine, a njezina prijateljica Mirjam iz iste Župe rekla je kako je na ovom susretu u Ludbregu saznala da je Carlo umro od smrtne bolesti i da je proglašen blaženim. Također se i ovim dvjema ministranticama svidjela radionica u kojoj su sudjelovale. Kažu kako će i dogodine opet doći.

Luka iz Župe Presvetog Trojstva iz Nedelišća postao je ministrant prije otprilike tri godine jer je htio biti bliže Bogu i oltaru. Radionice su mu bile vrlo poučne i zanimljive, a preporučuje i drugima da dođu i da sudjeluju na ovakvom susretu.

Andrija Havaić, osim što je i sam ministrant, na susretu u Ludbregu bio je i animator. Imao je grupu djece od 3. do 5. razreda osnovne škole te ističe kako su djeca bila vesela, razigrana, kreativna i maštovita, i da mu je bilo jako lijepo raditi s njima.