Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović” u Varaždin održana svečanost dodjele 23. književne nagrade “Katarina Patačić” Varaždinskog književnog društva za najbolju knjigu na kajkavskom narječju objavljenu 2022. godine.

Na natječaj je je pristiglo ukupno 5 knjiga i to Meni je v Ludbregu lepo koju potpisuje Aleksandar Horvat. Zatim knjiga Otpri obloke čija je autorica Jasminka Mesarić, Hiža za mrtve oči koju potpisuje Davor Grgurić, Bakine i djedove životinje na selu autorice Snežane Liber i Moje senje čija je autorica Nevenka Buković.
O radovima je ove godine odlučivalo tročlano povjerenstvo u sastavu Ernest Fišer, Tomislav Ribić i Darko Foder.
Jednoglasno je odlučeno da se nagrada ove godine dodijeli Aleksandru Horvatu iz Ludbrega za knjigu Meni je v Ludbregu lepo.
U programu su sudjelovali uvodnim pozdravnim riječima ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić, Mirjana Pospiš u glazbenom djelu, Darko Foder koji je dao osvrt na život i djelo Katarine Patačić, Ernest Fišer proglasio je dobitnika nagrade i dao kratak osvrt na njegovo stvaralaštvo, Tomislav Ribić je dao obrazloženje dodjele Književne nagrade „Katarina Patačić”
– U knjizi kajkavskih kolumni Aleksandra Horvata Meni je v Ludbregu lepo uranjamo polako u autorov svijet kroz tri glavne cjeline knjige: „Prešlosti, momenti i sentimenti“, „Ljudi, betegi i šumenje v glavi“ i „ Grad, spelancije i habanje cipeli“. Riječ je o zbirci od trideset i šest kajkavskih kolumni iz Ludbreških novima u razdoblju 2018. – 2020. i pet originalnih autorovih kajkavskih pjesama.
Knjiga je prožeta sentimentom i kerstnerovskim humorom pogotovo u dobro posloženom Gruntovečkom horoskopu. Pojedini odlomci kolumni male su pjesme u prozi. Autor vješto balansirajući stapa liričnosti i stvarnosti a ugođaju odlično doprinose fotografije Miroslava Vađunca koje ipak kad se pogled s riječi pomiče na sliku ne kradu riječ. Nema tu velikog fraziranja, velikih riječi i pohvala kao u prigodnim monografijama jer govoreći o ovoj knjizi mora se napomenuti da je monografskog karaktera ali atipična za slična izdanja, članci teku mirno i tiho poput rijeke kojoj je izvor autorovo srce – pojasnio je Ribić.
Dobitnik nagrade, Aleksandar Horvat, pročitao je nekoliko svojih radova iz knjige, nakon čega su mu dodijeljene nagrade.
Ernest Fišer dodijelio mu je nagradu u ime Ogranka Matice hrvatske Varaždin, a Tomislav Ribić nagradu u ime Varaždinskog književnog društva.
-Lijepo je primiti ovu nagradu, do sad sam dobivao one kako ih zovemo, amaterske, a ovo mi je prva profesionalna. Knjiga nije bila pisana za nagradu, objavljena je još prošle godine, ali kako je odgovarala propozicijama odlučio sam ju prijaviti bez nekih veliki želja ili ideja. Nagrada je samo dokaz da se isplatilo raditi ovaj projekt iz kojeg je niknula knjiga. Volim kad postoje obrazloženja nagrada od stručnih ljudi i bilo je jako lijepo čuti isto. Žao mi je da je tek pet knjiga bilo prijavljeno, napominjem radi se o knjigama na kajkavskom. Ipak, vjerujem da i tih pet knjiga dokazuje kako je kajkavski jezik još itekako živ – rekao je Aleksandar Horvat.
Na kraju se svima obratila vrsna književnica i recenzentica Horvatove knjige Božica Jelušić.