Martinje je tradicionalni blagdan koji se slavi 11. studenog. Ove je godine Martinje palo baš na subotu pa je tako druge subote u studenom Vinogradarska udruga Grački grozdek proslavila svog zaštitnika. Kao i uvijek posljednjih desetak godina proslava ovog značajnog vinarskog blagdana održana je kod kipa svetog Martina na Gracima iznad Hrastovskog. Tamo su vinogradari i vinari Gračkog grozdeka po trinaesti put održali ceremoniju pretvaranja mošta u mlado vino, a održana je i sveta misa koju je predvodio velečasni Kristijan Stojko. Tradicionalne martinjske špekulacije u šatoru vodio je član Udruge ‘biskup Štef’ koji je pripremao i vinogradarski grah u kotlu.

Starinska izreka kaže: ‘Dok f pol noći sveti Martin na vrota dojde mošt bu čisti kak nebo bez oblaka’. Ovaj tradicionalni događaj privukao je i podosta znatiželjnika te gostiju koji su pozvani da uveličaju pretvaranje odličnog u još bolje. Ljubitelje kapljice nije moglo spriječiti niti prijepodnevno kišovito vrijeme koje se poslije podne popravilo pa je bilo i sunčanih razdoblja. Posjetiteljima su nuđene i delicije koje treba zalijati jer ne može se mlado vino kušati na prazan želudac. Bilo je tu klipića, domaće šunke, špeka, čvaraka, sira, a u nekim klijetima osjetio se i miris domaće martinjske pečene patke. Svaki je vinar, naravno, svoje vino ponudio na kušanje i bilo mu je drago čuti pohvale. Sve ugode za nepce i želudac bile su podložne dragovoljnoj donaciji na ulasku u šator koji je postavljen tridesetak metara ispod kipa svetog Martina. Šator je postavljen u suradnji s Turističkom zajednicom područja Centar svijeta, a gorički grah posluživale su Žene iz Centra svijeta koje su, također, ispekle klipiće i zdigane kolače od oraha i maka.

Na den dok sveti Martin krsti mošteka nekoji pajdaši negda su znali zaglibiti pa čak i f klanjcu zaspati. Denes je to drugač, si se dopelaju z avtima, a to znači da treba još bole paziti. Nejte niti zobiti da vino z vas more velkoga norca napraviti i jedino vino vas more bole od žene prevariti.