Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Akciji su se i ove godine tradicionalno pridružile ludbreške Narcise koje su na štandu postavljenom na Trgu Svetog Trojstva dijelile letke.

– Cijeli listopad u znaku je borbe protiv raka dojke, a naša udruga već godinama kroz mjesec listopad organizira akcije i predavanja. Ovakvim akcijama želimo istaknuti važnost preventivnih pregleda kod žena, ali i kod muškaraca, jer i oni mogu oboljeti od raka dojke – objašnjava Jadranka Draganić, članica ludbreških Narcisa.

Na ovaj način ludbreška udruga nastavlja višegodišnju tradiciju kojoj je cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda, odnosno samopregleda, mamografije i ultrazvučnog pregleda dojki.

Samopregledi dojke, kao i preventivni pregledi jako su važni jer se rak može otkriti na vrijeme, a u ranoj fazi bolesti izlječenje je čak i iznad 90 posto.