Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu obilježit će se pod geslom “Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu” uz glavne komemorativne programe od 18. do 20. studenoga.

Gradovi diljem Hrvatske prigodnim će se programima prisjetiti na teške dane 1991. godine i pada Vukovara – Grada heroja.

U Ludbregu program obilježavanja počinje u utorak, 14. studenog 2023. u 18:00 sati tradicionalnim koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Podravina u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak u 18:00, a kao gosti nastupiti će i učenici Osnovne škole Ludbreg i “Biseri”, tamburaški sastav kojeg čine branitelji Vukovara.

Sviranje je nama jedan dobar ventil, imamo probe dvaput tjedno. Prije deset godina nitko od nas nije znao ni notu, ni žicu ni tamburu. Kad sviramo, razmišljamo samo o tome i odlična je to relaksacija. Veseli posebno i što svojom glazbom uveseljavamo ljude – kaže Dragec Kladić, predsjednik udruge Ludbreški branitelji Vukovara 1991.

U petak, 17. studenog 2023. godine u 18:30 odat ćemo počast i misom u Župnoj crkva Presvetog Trojstva. Također, već tradicionalno uoči Dana sjećanja na Vukovar, nakon mise, od 19:15 sati u parku dvorca Batthyanyja moći će se upaliti lampioni u znak sjećanja na žrtvu herojskog grada.

Pozivam sve da dođu na koncert ili upaliti lampion za Vukovar. Kad smo 11. rujna te 1991. godine iz Ludbrega odlazili u Vukovar poslali su regulirati promet, održavati javni red i mir, odnosno odraditi neke opće poslove policije. Nikome od nas ni na kraj pameti nije bilo što nas čeka. Danas kad odem u Vukovar prekrasno je vidjeti obnovljeni grad, ali mi koji smo prošli Vukovar ostali smo usidreni tamo negdje u 1991. godini. Ne bih nikad nekog iz tog vremena posebno isticao, svi koji su tamo ostali do kraja za mene su heroji, a najmanje što svatko od nas može učiniti je upaliti lampion za sve one koji su dali svoj život u obranu ne samo jednog grada, već zemlje – zaključuje Dragec Kladić.