Prvi hrvatski gradovi u partnerstvu s domaćom agrotehnološkom tvrtkom AGRIVI predstavili inovativnu AI komunikacijsku platformu Gradski savjetnik – digitalnog agronomskog savjetnika, s ciljem očuvanja lokalne poljoprivredne proizvodnje, pomoći poljoprivrednicima u pristupu znanju, savjetima i bitnim informacijama za unapređenje njihove proizvodnje i postizanja lokalne održivosti.

Jedinice lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj susreću se sa sve većim izazovima očuvanja održivosti poljoprivredne proizvodnje na svojem području. S druge strane, i poljoprivrednici se suočavaju s brojnim poteškoćama, uključujući sve češće poremećaje na tržištu, klimatske promjene, nedostatak radne snage te ograničeni pristup znanju i savjetima.

U cilju rješavanja ovih problema, domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI razvila je AI komunikacijsku platformu Gradski savjetnik kako bi osnažila ulogu gradova u poticanju i podršci poljoprivrednika u procesu digitalne transformacije. Ova inovacija ima za cilj osigurati očuvanje i dugoročnu održivost lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Prvi gradovi u Hrvatskoj već donose svog Gradskog WhatsApp savjetnika

Za uvođenje ove inovativne platforme već su se odlučili gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta za njihovu lokalnu poljoprivredu, i koji će među prvima svog  Gradskog savjetnika donijeti poljoprivrednicima u svojoj regiji.

Radi se o komunikacijskoj platformi s umjetnom inteligencijom u pozadini, koja gradovima omogućuje da poljoprivrednicima donesu jednostavan digitalni alat na WhatsApp platformi koji pruža uvijek dostupan pristup informacijama, znanju i savjetima kako o općenitim agronomskim temama bitnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, tako i o važnim gradskim temama za poljoprivrednike poput natječaja, potpora, i ostalim informacijama koje mogu olakšati upravljanje poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradovi tako od sada mogu donijeti svog Gradskog WhatsApp savjetnika koji je ujedno i informativna služba gradske uprave za sva pitanja o poljoprivredi, a dostupan je poljoprivrednicima 24 sata u danu, 7 dana u tjednu pružajući im podršku u svim aspektima njihovog poslovanja.

Digitalizacija u poljoprivrednom sektoru u Hrvatskoj na 5 posto

Digitalizacija je neizbježna kao podrška i alat za osiguranje budućnosti poljoprivredne industrije, posebno s obzirom na potrebu održivosti globalnog prehrambenog sustava i opskrbe rastućeg svjetskog stanovništva. U Hrvatskoj, gdje digitalizacija poljoprivrede iznosi svega 5 posto, mali i srednji proizvođači čine većinu sektora, ali često nailaze na prepreke poput nemogućnosti pristupa agronomskom savjetu i znanjima.

Osnovna uloga ove inovativne platforme je u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema – od općih pitanja o poljoprivredi, do prevencije od štetnika i bolesti, nutritivnim potrebama biljaka i gojidbi, dozvoljenim sredstvima za zaštitu biljaka ili regenerativnim praksama.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima, ili pak prikupljanju podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i sl.

Osiguranje održivosti lokalne poljoprivredne proizvodnje

Gradovi ĐakovoKutina, Ludbreg i Novska koji su među prvima prepoznali važnost trenutka u kojem se nalaze lokalni proizvođači i koji su odlučili predstavljanjem svog Gradskog agronomskog savjetnika pružiti podršku svojim proizvođačima ističu nekoliko bitnih ciljeva koje žele ostvariti.

-Ludbreg već nekoliko godina aktivno radi na podršci lokalnim poljoprivrednicima kroz donošenje tehnoloških inovacija. Uvođenjem Gradskog agronomskog savjetnika želimo pružiti našim proizvođačima uvijek dostupan savjet i pristup informacijama, te unaprijediti našu komunikaciju s njima – Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

Svjetske inovacije za lokalnu poljoprivredu

Široka baza znanja koja stoji u pozadini ove inovativne tehnologije, a koju svakodnevno ispituju i analiziraju stručnjaci iz AGRIVI-ja, osigurava da poljoprivrednici dobiju kvalitetnu i pravovremenu informaciju u bilo kojem trenutku.

Kroz 10 godina poslovanja AGRIVI je svrstan među vodeće svjetske tvrtke koje tehnološkim rješenjima i inovacijama pozitivno djeluju na svijet. AGRIVI svojim tehnološkim rješenjima potiče poljoprivrednike diljem svijeta da promijene način na koji uzgajaju hranu i upravljaju svojim poslovanjem prema učinkovitijoj, profitabilnijoj i održivijoj proizvodnji hrane, a  AI platforma Gradski savjetnik predstavlja značajnu prekretnicu u ostvarenju te vizije.

-Naša platforma Gradski savjetnik osmišljena je s ciljem osnaživanja gradova u Hrvatskoj u podršci lokalnoj poljoprivredi i osiguranju kvalitetne komunikacije s proizvođačima. Ova vrsta tehnološke platforme donosi trenutačne koristi poljoprivrednicima kroz jednostavnu komunikaciju putem WhatsApp-a sa savjetnikom i instant pristup savjetu, znanjima i potrebnim informacijama. Važno je osnažiti poljoprivrednike i poticati daljnju digitalizaciju kako bi se povećala produktivnost i otpornost našeg sustava proizvodnje hrane, a gradovi u tome imaju ključnu ulogu za svoju lokalnu sredinu-  istaknuo je Matija Žulj, direktor AGRIVI-ja.