LAG Izvor odobrio općini Sveti Đurđ dva projekta male društvene infrastrukture

LAG Izvor odobrio općini Sveti Đurđ dva projekta male društvene infrastrukture

Sredstvima koja su joj odobrena na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, Općina Sveti Đurđ realizirala je dva projekta vezana uz malu društvenu infrastrukturu, a upravo ova općina prednjači u broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su dobila bespovratna sredstva LAG-a za modernizaciju svoje poljoprivredne proizvodnje.

– Na natječaj LAG-a Izvor za društvenu infrastrukturu do sada smo prijavili dva projekta, od kojih je jedan realiziran u cijelosti, dok je drugi pred samim završetkom. Prvi projekt, za koji smo od LAG-a dobili nešto više od 100 tisuća kuna, odnosio se je na opremanje društvenog doma u naselju Struga, za koji smo kupili stolice. Drugi projekt odnosi se na izgradnju i opremanje malog sportskog centra u naselju Luka Ludbreška, na kojem uređujemo malonogometno i košarkaško igralište. Za taj projekt nam je odobreno 350 tisuća kuna. Igralište je napravljeno i sada očekujemo isplatu bespovratnih sredstava koja smo dobili na natječaju LAG-a Izvor – naglasio je Josip Jany, načelnik Općine Sveti Đurđ.  Istaknuo je i kako je zadovoljan suradnjom s LAG-om Izvor u proteklom programskom razdoblju.

-Zadovoljan sam sa suradnjom koju smo ostvarili u proteklom programskom razdoblju. LAG Izvor je dobro koncipiran i ostvaruje svoju funkciju. No, bilo bi još bolje kada bi ova lokalna akcijska grupa imala veće mogućnosti malim općinama, kakva je naša, više pomoći u realizaciji prijava projekata i razduživanju dobivenih sredstava. O proširenju suradnje i u tom smislu već smo razgovarali i s Dubravkom Bilićem, predsjednikom ove lokalne akcijske grupe i  gradonačelnikom Ludbrega. Odličnu suradnju s LAG-om Izvor imali smo i kroz LAG operaciju za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa smo baš u našoj općini imali najviše OPG-ova koji su dobili bespovratna sredstva za modernizaciju i unapređenje njihove poljoprivredne proizvodnje – kazao je Jany, a osvrnuo se i na novo programsko razdoblje.

-U novom programskom razdoblju LAG Izvor bi se trebao više fokusirati na jedinice lokalne samouprave. Pri kraju nam je projekt uređenja šetnice uz rijeku Plitvicu, koji planiramo prijaviti na natječaj LAG-a Izvor u novom programskom razdoblju. Nadam se da će u buduće provedba natječaja biti brža. Malim općinama kakva je naša glavni je problem upravo predugi rok za povrat sredstava nakon realiziranog natječaja. Cijelu bi natječajnu proceduru trebalo ubrzati, kako bismo što prije dobili povrat uloženih sredstava, jer je općinama sa skromnijim proračunima teško premostiti to razdoblje od plaćanja projekta općinskim novcem do povrata odobrenih sredstava. Očekivali smo da će uspješne i dobro organizirane lokalne akcijske grupe, kakav je LAG Izvor, u novom programskom razdoblju dobiti više sredstava, što bi bilo na korist posebno malim općinama. Zaposlenici LAG-a Izvor se jako trude, nastoje pomoći gdje god mogu. Nama u općini je naime, jako veliki problem upravo prijava na natječaje te javna nabava, jer smo naprosto premala općina da bismo mogli oformiti tim koji bi se bavio isključivo tim poslovima, a usluge konzultantskih kuća su nam preskupe. Kada bi nam LAG Izvor pomogao i u tom dijelu, sigurno bismo mogli uspješno realizirati više projekata nego u ovom programskom razdoblju. LAG Izvor je jedini u našem bližem okruženju koji nam može pomoći u tom smislu, što se je najbolje pokazalo baš na primjeru OPG-ova s područja naše općine koji su uz podršku LAG-a Izvor ostvarili odlične rezultate u financiranju modernizacije poljoprivredne proizvodnje. Kada bi našem LAG-u u novom programskom razdoblju bilo dodijeljeno više sredstava negu u ovom, brže bismo i lakše mogli ostvariti puno više malih projekata koji se odnose na komunalnu i društvenu infrastrukturu na području naše općine. Zato mislim da bi sredstva namijenjena ruralnom razvoju trebalo decentralizirati i LAG-ovima osigurati veći financijski potencijal. Nadam se da ćemo i u novom programskom razdoblju nastaviti dobru suradnju s ovom lokalnom akcijskom grupom – poručio je Josip Jany, načelnik Općine Sveti Đurđ.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content