Dana 9. srpnja 1976. sastale su se 22 žene, zaljubljenice u kulturnu narodnu baštinu iz minulih vremena, izradile su pravila udruge i tako je cijela priča krenula. Kulturno umjetničko društvo ‘Anka Ošpuh’ tada je imalo samo 12 kompleta starih i vrlo vrijednih moslavačkih nošnji koje je naslijedilo od prijašnje folklorne skupine koja je kratko djelovala na području Ludbrega prije njih. Kulturno umjetničko društvo tada nije imalo gotovo ništa osim navedenih nošnji, ali je cilj djelovanja bio i više nego jasan, očuvanje pjesama, plesova, nošnji i običajnog narodnog blaga podravskog kraja.

Počeci nisu bili lagani. Društvo nije imalo gotovo nikakvih financijskih sredstava, a niti vlastitu prostoriju za vježbanje. U pomoć su priskakale mnoge tvrtke i organizacije zahvaljujući čijoj su financijskoj potpori izrađene podravske nošnje, a dijelovi nošnji prikupljeni su i po selima ludbreške Podravine. Malo po malo Kulturno umjetničko društvo se razvijalo i raslo da bi danas slovilo kao jedno od najaktivnijih na našem području. Trenutno u KUD-u djeluje 7 dječjih skupina modernog plesa, te tradicionalne skupine koje uključuju folklornu sekciju, tamburaški sastav ‘Pajdaši’ i žensku vokalnu skupinu ‘Pajdašice’.

– Kad kažemo „KUD“ prvo pomislimo na tradicijsku kulturu, na folklor. Mo smo multidisciplinarni KUD zbog modernih plesova, no oni su stvaranje novoga, a tradicijski izražaj je ipak baština koja će nestati ako je ne sačuvamo. Zato je to važno. U pandemiji smo imali problem, ali izgleda da smo se ipak oporavili. Folklor i tamburaši i dalje funkcioniraju. –  ističe A. Horvat.

Prenošenje folkora na mlađe generacije

Jedan od glavnih zadataka KUD-a ‘Anka Ošpuh je očuvanje etno baštine na području Ludbrega i Varaždinske županije te prenošenje iste s generacije na generaciju. Odlučili su stoga dodatne napore uložiti upravo u pobuđivanje interesa za folklor kod mlađih generacijama. Kreirali su Facebook i Instagram stranice koje nose naziv Folkloraši Ludbreg na kojima zainteresiranoj javnosti prezentiraju sve što rade. Aktivni su po pitanju kreiranja objava, lajkovi rastu, a raste i broj članova folklorne sekcije.

– Dobili smo dosta novih članova, već dugo nismo bili ovako brojni, usudila bih se reći da unatrag desetak godina nismo imali ovako velik broj članova. Trenutno nas je dvadesetak, a ono što je odlično je da imamo čak devet muških članova. Među mladima, a posebice dečkima, je to inače dosta nepopularno. Mi koji smo u tome stvarno ne vidimo razlog zbog kojeg je to tako jer se jako dobro zabavljamo, plešemo, putujemo i stvarno nam je lijepo. – kaže nam voditeljica folklornog ansambla Melita Geci.

Među novim članovima folklorne sekcije je i Hrvoje Friščić.

– Cure s folklora su me po zvale, rekle su: ako voliš plesati, dođi, dobra je i vesela ekipa.Atmosfera je stvarno super, kao malo veća obitelj smo, zabavljamo se, družimo poslije proba. Novi članovi, pridružite se ako volite ples. Upoznat ćete nove simpa prijatelje, naučiti nove plesove, sačuvati tradiciju naših djedova i baka, a i otići na poneko putovanje. – poručuje Hrvoje.

Probe folklorne sekcije se održavaju svake srijede i petka, a traju po dva sata.

– Svi zainteresirani mogu nas doći pogledati u malu školsku dvoranu Osnovne škola Ludbreg i ukoliko smo im interesantni, priključiti nam se. Svi se brzo ufuraju i polove korake. Evo naši najnoviji članovi vježbaju od početka godine, a početkom ovog mjeseca imali su svoj prvi nastup. – dodaje Melita.
Teško je zamisliti kako bi ples i pjesma izgledali bez tamburaša i njihovih žica, stoga folklorni ansambl u većini slučajeva nastupa u pratnji tamburaške sekcije ‘Pajdaši’ koja, osim što prati nastup folklorne sekcije, izvodi i samostalne nastupe. Tamburaški sastav KUD-a osnovan je nedugo nakon folklorne sekcije. Brojne generacije uglavnom samoukih tamburaša izmijenile su se kroz mnoge godine rada, a sekcija je konstantno u potrazi za novim članovima.
– Kod nas se u folkloru izmijenilo već nekoliko generacija tamburaša. Obnavljanje je stalno potrebno jer tako spajamo mladost i iskustvo, te osiguravamo da ova sekcija radi. Sjećam se da smo nekad na gostovanjima snimljene koreografije puštali na razglas. Teško je tako plesati. Živa glazba je sastavni dio plesa, isprepliće, nadopunjava i povezuje. – priča predsjednik Aleksandar Horvat.

Tamburaška sekcija danas broji sedam članova, a djeluje pod vodstvom prof. Elvisa Međerala.

– Repertoar kojeg izvodimo je raznolik. Prvenstveno to su tradicijske pjesme i plesovi koje sviramo u spletovima kao pratnja folklornoj sekciji, pratnja Pajdašicama, zatim tamburaška instrumentalna glazba, starogradske pjesme ali i popularna glazba. Trenutno vježbamo i jedan operni broj kao instrumentalnu obradu. – kaže Elvis Međeral i dodaje kako članovi marljivo vježbaju na probama, ali i kod kuće.

– Probe su jednom do dva puta tjedno u prostorijama KUD-a. Na našim probama je uvijek pozitivna atmosfera, ugodno se družimo i puno vježbamo, a rezultat svega su naši nastupi u Ludbregu i svugdje gdje nas pozovu. Instrumenti koje sviramo su bisernica, brač, bugarija i berda i harmonika. Svira se po notama prema unaprijed raspisanim ili odabranim obradama tako da je sve u skladu s mogućnostima svakog pojedinca i cijele sekcije. U našem radu koristimo i tehnologiju kako bi olakšali pristup notama, snimkama, matricama za vježbu i edukativnim materijalima. – dodaje voditelj, prof. Međeral.

U tamburašku sekciju također su dobrodošli svi zainteresirani. Predznanje je poželjno, ali nije uvjet.