);
Kućan Ludbreški poželjan za mlade obitelji

Kućan Ludbreški poželjan za mlade obitelji

Krenemo li iz Ludbrega na zapad prema Hrastovskom i kod tri lipe skrenemo na jug evo nas u Kućanu Ludbreškom. U najmanje naselje, poslije Segovine, na području Grada Ludbrega lako je stići čak i pješice jer je od Ludbrega udaljeno svega jedan kilometar i baš zbog svoje blizine privlači mlade obitelji. Naime, obiteljska imanja koja su do prije nekoliko godina bila prazna sada su gotovo potpuno rasprodana, a kuće obnovljene ili nanovo izgrađene. Novouređenu šetnicu uz Bednju do Otoka mladosti koriste mnogi šetači i rekreativci.

Kućan Ludbreški prema posljednjem popisu iz 2021. godine ima 158 žitelja u 53 kućanstva s ukupno 70 stambenih jedinica koje su pogodne za stanovanje. Naselje je 1837. godine imalo svega 122 stanovnika da bi se broj  mještana kasnije postupno povećavao, a najveći broj od 242 žitelja zabilježen je 1981. godine. Tada se jedan mještanin izjasnio kao Jugoslaven, a svi ostali kao Hrvati.

Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Kućan Ludbreški je Anica Happ, a članovi Dražen Novak, Krunoslav Jalšić, Neno Novak i Dubravko Jovanović.

Središnje mjesto okupljanja mještana, mladih i djece je sportski centar kod Bednje kojeg su zajedničkim snagama uredili DVD Kućan Ludbreški, Udruga mladih Vitki jelen koju vodi Matija Novak i Mjesni odbor Kućan Ludbreški uz neizostavnu pomoć Grada Ludbrega. U centru su uz prostorije DVD-a još i natkrivena vrtna terasa koja je nedavno izbetonirana te malonogometno igralište i teren za odbojku na pijesku. Već pet godina, uoči Svete nedjelje, igra se zanimljiv turnir odbojke na pijesku uz vrtnu zabavu. Ove godine na oba terena, uz financijsku pomoć Grada Ludbrega, napravljena je led rasvjeta.

-Imamo odličnu suradnju s Gradom Ludbregom pa na proljeće planiramo rekonstruirati nogometno igralište te urediti košarkaški teren s jednim košem za hakl. Udruga mladih Vitki jelen, osim iz Kućana, okuplja mlade i iz Ludbrega, Hrastovskog, Selnika  i Globočeca. Pod imenom Vitki jelen nekada je djelovao nogometni klub koji je svoju prvu utakmicu igrao u susjednom Hrastovskom. Prva domaća utakmica na domaćem terenu igrana je 1965. godine na ledini tu iza sela protiv Plitvice iz Selnika. Igralo se po zamrznutom terenu, a branio je Antun Novota kojemu treba zahvaliti što Dobrovoljno vatrogasno društvo Kućan Ludbreški prije desetak godina nije ugašeno – rekla je Anica Happ, predsjednica VMO Kućan Ludbreški.

Inače, DVD Kućan Ludbreški jedno je od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na ludbreškom području, osnovano je 1928. godine i ove je godine proslavilo 95. godišnjicu djelovanja. Posljednjih deset godina vatrogasce izuzetno uspješno vodi Neno Novak.

Kućenčani su ponosni na svoje mještane i tvrde da prema broju stanovnika imaju najveći broj obrazovanih ljudi. Također, ponosno nabrajaju i privatne poduzetnike koji ne rade na crno već imaju registriranu svoju djelatnost. Spomenimo samo neke.

Obrt za pjeskarenje ‘Tesa’ čiji su vlasnici Nikolina i Goran Bešvir djeluje pet godina, a njegov brat Davor Bešvir već sedam godina vodi obrt za restauriranje ‘Dobre boje’. Mjesto ugodno za život otkrio je i Ivan Draganić koji se ovamo preselio iz Slanja i koji se bavi graditeljstvom i ugostiteljstvom. A kakav bi to graditelj bio kada ne bi u svome dvorištu sagradio bazen i na krovu dao sagraditi sunčevu elektranu. Obrt za završne radove u graditeljstvu ‘Rojal’ registrirao je i Robert Jalšić koji se bavi suhogradnjom i postavljanjem keramike. Peradarstvom se bave bračni par Marija i Branko Šimegi, a OPG ‘Novak’ Petra Novaka bavi se ratarstvom i vinogradarstvom. Vedran Novak već je sedam godina vlasnik obrta za popravak i održavanje motornih vozila. Osim popravka poljoprivrednih radnih strojeva i automobila obrt Novak nudi i vulkanizerske usluge.

Na kraju zaključimo da je Kućan Ludbreški naselje u kojem se osjeća veza ‘iskustva starosti’ i ‘snaga mladosti’. Mještani vrlo rado pomažu jedni drugima pa su tako i na izradu ove reportaže o njihovom mjestu došli u velikom broju. Druženje je održano u sportskom parku pored Bednje kojeg planiraju dodatno urediti sadnjom cvijeća na ‘nizozemski način’.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content