U petak, na blagdan Sveta tri kralja održan je jedanaesti po redu planinarski pohod Ludbreškom planinarskom obilaznicom. Pohod je organiziralo Planinarsko društvo Ludbreg na čijem je čelu istinski zaljubljenik u planinarenje Damir Klarić. Osim njega vodiči na pohodu bili su Anica Brunčić, Kornelija Klarić, Sanjin Kramar i Ivan Gačić. Vrijeme je bilo iznadprosječno toplo za ovaj dio godine, a Sunce je temperaturu oko podneva diglo na ugodnih 11 stupnjeva Celzijevih.

-Našem tradicionalnom zabavno-rekreacijskom pohodu osim planinara mogli su se priključiti i izletnici, šetači, rekreativci, ljubitelji čistog zraka, prirodnih ljepota, dobre zabave i druženja. Dakle, svekoliko građanstvo moglo je blagdan iskoristiti na način da izađu iz zatvorenih prostora te da se druže i rekreiraju na otvorenom. Kao i ranijih godina dali smo mogućnost izbora dulje ili kraće staze te različite participacije, po prvi put u eurima, ovisno o tome žele li ljudi večeru na kraju pohoda ili ne – rekao je Damir Klarić.

Za kraću stazu od 13 kilometara preko Ludbreških vinograda s klijetima te malo šume bilo je potrebno oko četiri sata hoda. Kompletna staza obilaznice, na kojoj su kontrolne točke vidljivo obilježene, duljine je 24 kilometara za što je bilo potrebno sedam sati hoda. Polazište je bilo na 157 metara nadmorske visine, a najviša kontrolna točka na 283 metra bila je na Črnoglavcu.

-Hodači na duljoj stazi krenuli su u devet sati ujutro iz krugova u Centru svijeta, a oni na kraćoj stazi mogli su, uz vodstvo vodiča, najprije upoznati kulturno-povijesne znamenitosti Ludbrega i krenuli su u jedanaest sati. Na taj će način obje grupe doći približno u isto vrijeme u hotel Amaliju gdje je organizirana završnica planinarskog pohoda – pojasnio je Damir.

Na pohodu organizirano je nekoliko stajanki za odmor i okrjepu i to: na seoskom gospodarstvu kod Ivana Lončarića u Vinogradima Ludbreškim gdje su atrakcija jeleni lopatari, na terenima Udruge Vitki jelen u Kučanu Ludbreškom gdje je bio gablec iz ruksaka uz kuhano vino, a na dvije stanice za okrepu organiziran je dulji odmor. Tako su na Gracima u klijeti Renate Šumiga i u Vinskom podrumu Makar organizirane kušaonice vina s mogućnošću nabave buteljiranog vina ludbreškog vinogorja. Kao i prošle godine za sigurnost hodača bili su zaduženi članovi HGSS-a iz Koprivnice i Varaždina. Ukupno su bila prijavljena 273 hodača, organizirano su autobusom stigli planinari iz Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca, bilo je i puno Međimuraca, a po prvi put kotizacija za sudjelovanje u iznosu od 5 eura bila je naplaćena upravo u eurima. Na zajedničkom druženju u Amaliji bit će podijeljene značke i priznanja uz živu muziku, zabavu i ples.