);
Iz ludbreške će fontane ove subote ponovo poteći Ludbergino vino

Iz ludbreške će fontane ove subote ponovo poteći Ludbergino vino

Ludbreg je doista jedinstveni grad u svjetskim razmjerima jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta.

Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. I to nije sve. Uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa istoga dana slavimo i njezin rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 882. rođendan. Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom da ga je zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja, s početkom u 9:30 na središnjem trgu gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja. Kao novi grad prijatelj upisat će se turski Kuşadası.

– Poseban program pripremaju i Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. Nakon kulturno-umjetničkog programa krenut će proslava Ludberginog rođendan koja će sve prisutne častiti rođendanskom tortom. Program će završiti zdravicom Ludberginim vinom koje će poteći iz gradske fontane.- otkriva Andreja Horvat iz TZ područja Centar svijeta.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content