);
Glazbena večer u Ludbregu oduševila publiku

Glazbena večer u Ludbregu oduševila publiku

Prvog petka u travnju u ludbreškoj dvorani održana je glazbena večer ‘Pajdašice i prijatelji’.

Kao što možete naslutiti domaćin druženja bila je Ženska vokalna skupina ‘Pajdašice’ koja već 19 godina djeluje u sklopu KUD-a Anka Ošpuh.

Članice skupine su većinom bivše plesačice folklorne skupine koje su odlučile nastaviti aktivno se družiti i uživati u zajedničkom, uglavnom folklornom pjevanju, a vodi ih prof. Zdenka Knapić.

“Pajdašice” njeguju višeglasno pjevanje narodnih napjeva, a u repertoaru imaju i određen broj prigodnih narodnih božićnih pjesama, autorske pjesme hrvatskih skladatelja te obrade narodnih napjeva. Svojim višegodišnjim djelovanjem i pjevačkim usavršavanjem postale su prepoznatljivo ime na karti kulturnog amaterizma i tradicije višeglasnog pjevanja, a njegovanjem tradicionalnih napjeva uspješno predstavljaju svoje društvo, Grad Ludbreg i Republiku Hrvatsku.

Njihovom pozivu za gostovanje rado se odazvao i Tamburaški sastav “Pajdaši” koji također djeluje u sklopu KUD-a “Anka Ošpuh” Ludbreg, zatim Ženski vokalni sastav Lucerne i Klapa Marof iz Novog Marofa.

Ženski vokalni sastav Lucerne predstavio se spletom zagorskih popevki i spletom dalmatinskim pjesmama.

– Sastav postoji od 2001. godine kada je bio dio Varaždinskog folklornog ansambla. To su bile djevojke koje su pratile folklorne manifestacije svojom pjesmom, a tada ih je vodila Lucija Katalin pa je ime sastava zapravo izvedenica njenog imena. Danas brojimo 14 članica, a vodi nas prof. Janja Knapić Omranloo. – rekla nam je Vesna Košmerl, članica ŽVS Lucerne.

Dašak Dalmacije u Ludbreg je donijela i Klapa Marof koja je izvela nekoliko obrada pjesama Olivera Dragojevića.

– Ljubav prema glazbi, sljubljivanju pjesme, hrane i vina, spojilo je nekoliko prijatelja koji su 2006. godine osnovali klapu Marof, u sklopu KUD-a “Marof” iz Novog Marofa. U svojem repertoaru njegujemo klapske, starogradske, tradicionalne, sakralne i popularne pjesme. Najdraže nam je upoznati drage ljude, klapašice i klapaše, podružiti se, zapjevati zajedno i razveseliti srca svima. – rekao je voditelj Robert Štorga.

Zajedno s ostalim izvođačima uistinu su razveselili srca publike koja je iz ludbreške dvorane izašla sa smiješkom na licu.

Za kraj napomenimo kako je koncert održan u sklopu programa ‘Ludbreg petkom’ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.

Foto: Miroslav Vađunec

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content