);
CENTRUM MUNDI 278 trkača trčalo ulicama grada Ludbrega

CENTRUM MUNDI 278 trkača trčalo ulicama grada Ludbrega

278 trkača i trkačica tijekom subotnjem poslijepodneva okupilo se na Trgu svetog Trojstva u Ludbregu kako bi se priključili 9. izdanju gradske cestovne utrke ‘Centrum mundi’ kojom je započeo treći vikend Welcome spring festivala.

Utrka se organizira od 2014. godine kao dio programa proslave Dana grada. Inicijator i organizator utrke do 2020. godine bio je Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg, a od 2021. godine utrka je dio najvećeg outdoor festivala u Varaždinskoj županiji, a organizaciju je preuzela TZ područja centar svijeta, Grad Ludbreg i BSV Ludbreg.

Kako je potvrdila direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta Petra Međimurec, u posljednjih nekoliko vikenda Welcome Spring okupio je preko 2.000 ljudi, pa su u Gradu i Turističkoj zajednici itekako zadovoljni odazivom.

-Ludbreg je uistinu krenuo u smjeru aktivnosti na otvorenom, od trčanja, veslanja, planinarenja, pa čak i do lagane šetnje za sve. Interesa za rekreaciju na otvorenom itekako ima i dosta smo zadovoljni odazivom i trkača i veslača, a ono što posebno veseli i djece – rekla je Međimurec.

Utrku je pratio i  gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji je izrazio zadovoljstvo viđenim.

-Ova je utrka zapravo poziv svima da se bave sportom, da trče, da hodaju ili voze bicikl. Staza je malo drugačija od prošle godine, dinamičnija je i manje dosadna, a ova gradska utrka tradicionalno je vezana uz dan Grada i početak proljeća te je okosnica mnogih sportskih događanja koji se vežu uz nju – pojasnio je Bilić i dodao kako se zahvaljujući Welcome Spring festivalu u Ludbregu, uz utrke, razvijaju i kajakaštvo, planinarenje pa i neke nove discipline.

-Kroz mjesec dana pozivamo ljude da budu aktivni, da se bave sportom, razmišljaju sportski i istovremeno da razmišljaju o svom zdravlju, što smatram da je najveća vrijednost ove manifestacije. Za nas ona istovremeno ima i turistički značaj jer nam u Ludbreg dolazi mnogo ljudi, neki ovdje i noće, a upravo je cilj da se ove naše staze koriste tijekom cijele godine – zaključio je Bilić.

Trčale se dvije staze nešto drugačijih ruta od prijašnjih.

Kao i svake godine, trčale su se dvije utrke – glavna utrka na 10 kilometara koja se ujedno bodovala i za Kup sjeverozapadne Hrvatske te utrka od 4 kilometra za građane rekreativce. Obje utrke startale su u 15 sati s Trga svetog Trojstva gdje je ujedno i bio cilj.

Prvi su u cilj utrčali muški natjecatelji utrke na 4 kilometra – Leon Milner (13:39), Dominik Šprem (14:05) i Dario Posavec (14:24). Kod žena najbrže su bile Dubravka Horvat (16:35), Ana Goričanec (17:08) i Lucija Sačer (17:23). U navedenoj utrci sudjelovao je 131 natjecatelj. Rezultate po kategorijama možete pronaći OVDJE.

U utrci na 10 kilometara sudjelovalo je 147 trkača i trkačica. Od muškaraca najboljima su se pokazali Neven Jurković (35:26), Stjepan Petrović (36:26) i Marko Poljanić (36:58). Kod žena najbolje vrijeme su imale Simona Jamrošić (38:29), Anica Sitar (44:01) i Monika Jalšovec (48:00). Rezultati po kategorijama dostupni su OVDJE.

Napomenimo još i kako je najmlađi sudionik utrke bio sedmogodišnji Edi Ciler, a poziciju najstarijih dijele Zvonko Cmrečki i Halili Kamer rođeni 1946. godine u rujnu. Razlika u starosti je svega 8 dana, stoga su organizatori odlučili nagraditi ih obojicu.

Foto: Dario Mikulek (trail)

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content