);
Home Events Tribina Tribina o projektu izrade Rječnika ludbreškog govora
Gradska knjižnica i čitaonica 'Mladen Kerstner'

Organizator

Gradska knjižnica i čitaonica 'Mladen Kerstner'
Phone
+385 42 421 480
Email
info@knjiznica-ludbreg.hr
Website
https://www.knjiznica-ludbreg.hr/
Centar za kulturu i informiranje 'D. Novak' Ludbreg

Mjesto

Centar za kulturu i informiranje 'D. Novak' Ludbreg
Trg svetog Trojstva 19, 42230 Ludbreg
Website
http://www.czkidn.hr
Kategorija
loader-image
Ludbreg
Ludbreg
11:07 pm, srp 23, 2024
temperature icon 23°C
oblačno
Humidity 80 %
Pressure 1016 mb
Wind 10 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 16 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 5:24 am
Sunset Sunset: 8:34 pm

Datum

velj 21 2023
Istekao!

Vrijeme

17:00 - 18:00

Tribina o projektu izrade Rječnika ludbreškog govora

Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ 21. veljače obilježit će Međunarodni dan materinskog jezika i to organizacijom tribine kojoj je glavna tema projekt izrade Rječnika ludbreškog govora.

Projekt je to kojeg su pokrenuli Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ Ludbreg i Stjepan Belović, a sve uz potporu Grada Ludbrega. Projektu se 2019. godine priključio i doc. dr. sc Joža Horvat koji će ujedno biti i panelist na tribini.

Upoznat će nas s dosadašnjim aktivnostima – od početne faze kada je g. Stjepan Belović kao predlagač projekta prikupio riječi i predložio rečenične potvrde, preko središnje faze dijalektološke obrade na način da s izvornim govornikom zapisuje riječi uzimajući u obzir njihovu glasovnu posebnost, uređuje gramatički blok, uređuje rečenične potvrde i označuje odnose među riječima), do završne faze (provjera s drugim izvornim govornicima, uređivanje i priprema za objavu).

Doznat ćemo detaljnije i o metodologiji izrade rječnika (zapisivanje posebnih kajkavskih glasova, oblikovanje samoga rječnika – izbor natuknica, dijelovi članka i njihova važnost za dijalektologiju općenito itd.). Sudionici tribine upoznat će se s konkretnim primjerima kako istaknuti značajke govora koje se iz rječnika mogu iščitati i uočiti razlike čak i među bliskim govorima.

I na kraju slijedi ono najzanimljivije, poziv svim zainteresiranim Ludbrežanima kojima je kajkavski na srcu na suradnju i doprinos dodavanjem novih riječi, što će zasigurno pomoći obogaćivanju rječnika i njegovanju izvornoga, domaćega jezika.

Tribina će se održati 21. veljače u vijećnici CZKIDN (Trg Svetog Trojstva 19, Ludbreg) s početkom u 17 sati.

The event is finished.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content