);
‘Žene iz Centra svijeta’ pripremile ajvar od tikve

‘Žene iz Centra svijeta’ pripremile ajvar od tikve

Osim mnogobrojnih aktivnosti udruge „Žene iz Centra svijeta“ tokom ove godine, ovih je dana odrađena još jedna odlična ideja. Zamirisalo je u „Bakinoj hiži“, jer se pripremao ajvar. I to ne običan ajvar, nego ajvar od tikve. Kako nam je rekla dugogodišnja članica udruge Biserka Kutnjak -Izrasla nam je velika tikva, pa smo dogovorile kako ćemo napraviti ajvar od tikve, jer smo ga probale na jednom sajmu te nam se dopao. Malo smo pregledale neke recepte i prilagodile ih našem podneblju, tako smo npr. mi u naš recept stavile dio bučinog ulja koje se izvrsno spojilo sa tikvom. Naš božićni sajam „Cinkuš Adventski“ prilika je da ga ponudimo našim sugrađanima, pa smo organizirale degustaciju i uvrstile ga kao još jedan od proizvoda naše udruge.-

Podsjetimo se kako udruga „Žene iz centra svijeta“ već tradicionalno priprema „Tikvijadu“ uz mnogobrojne aktivnosti. Tako se i ove godine kroz događanje moglo uživati u mnogim delicijama od tikve, kao što su štrukli s tikvom i makom, a iduće godine možda će i ajvar postati dio ponude.


Ajvar od tikve

Sastojci za ajvar: 1 kg tikve očišćene i izrezane na kockice, 1 kg očišćene crvene paprike, 1 l vode, 0,5 dcl jabučnog octa, 3 žličice soli, 3 dcl ulja (može dio bučinog), nekoliko češnja češnjaka, po želji ljuta papričica

Priprema: Vodu, ocat i sol prokuhati. U to staviti bundevu i paprike i kuhati dok bundeva ne omekša. Ocijediti, izmiksati sa štapnim mikserom i onda kuhati do željene gustoće i začiniti. Još vrući ajvar puniti u staklenke, zatvoriti i staviti u pećnicu zagrijanu na 50C otprilike oko pola sata.

 

Skip to content