Osim mnogobrojnih aktivnosti udruge „Žene iz Centra svijeta“ tokom ove godine, ovih je dana odrađena još jedna odlična ideja. Zamirisalo je u „Bakinoj hiži“, jer se pripremao ajvar. I to ne običan ajvar, nego ajvar od tikve. Kako nam je rekla dugogodišnja članica udruge Biserka Kutnjak -Izrasla nam je velika tikva, pa smo dogovorile kako ćemo napraviti ajvar od tikve, jer smo ga probale na jednom sajmu te nam se dopao. Malo smo pregledale neke recepte i prilagodile ih našem podneblju, tako smo npr. mi u naš recept stavile dio bučinog ulja koje se izvrsno spojilo sa tikvom. Naš božićni sajam „Cinkuš Adventski“ prilika je da ga ponudimo našim sugrađanima, pa smo organizirale degustaciju i uvrstile ga kao još jedan od proizvoda naše udruge.-
Podsjetimo se kako udruga „Žene iz centra svijeta“ već tradicionalno priprema „Tikvijadu“ uz mnogobrojne aktivnosti. Tako se i ove godine kroz događanje moglo uživati u mnogim delicijama od tikve, kao što su štrukli s tikvom i makom, a iduće godine možda će i ajvar postati dio ponude.
Ajvar od tikve
Sastojci za ajvar: 1 kg tikve očišćene i izrezane na kockice, 1 kg očišćene crvene paprike, 1 l vode, 0,5 dcl jabučnog octa, 3 žličice soli, 3 dcl ulja (može dio bučinog), nekoliko češnja češnjaka, po želji ljuta papričica
Priprema: Vodu, ocat i sol prokuhati. U to staviti bundevu i paprike i kuhati dok bundeva ne omekša. Ocijediti, izmiksati sa štapnim mikserom i onda kuhati do željene gustoće i začiniti. Još vrući ajvar puniti u staklenke, zatvoriti i staviti u pećnicu zagrijanu na 50C otprilike oko pola sata.