Polne je zvonilo. Babica su rekli; ajde deca da si skupa Anđeo gospodnji zmolimo, a unda je treba v cerkvo iti Božjega groba pohoditi, Isusu se pokloniti, lepo ga skušuvati i žalosno krunicu u čast Majci Božjoj izmoliti. Odma smo išli si pri hiži, lepo se v novo opravu opraviti i dedeko čižme zbiksati i na Božji pot krenuti. Celim smo potem Božeka morali moliti. Dok smo k cerkvi do hojali, dedek su nas sve postrojili, morali smo se po dva složiti i tak do Božjega grobeka dojti, vu sveti vodi prste smočiti i stiha se prekrižiti. A unda i v škatulicu Božeku peneze deti. Dok smo se obavili, tak je cerkva bila puna ljudi kaj smo komaj zišli vun. Dedek su nam vuni rekli ; ve idemo v dučan. Nas je bilo osem i tak su dedek kupili osem škrnecli cukuri, rekli smo dedeku fala i jedva smo čekali da otpremo svojega škrnecla i zememo su cukora koji su bili joko fini.

Vrijeme je za proslavu najvećeg blagdana Uskrsa

Običaj je da se za vrijeme pripreme za Uskrs kuća čisti i pripremaju se razne prigodne dekoracije. Iako za Uskrs nije bilo uobičajeno ukrašavati kuću kao za Božić, ipak se svake godine sve više posvećujemo dekoracijama i dajemo si oduška u uređivanju. Osim već uobičajenih uskrsnih dekoracija , koristimo i proljetne motive jer dolaskom proljeća sve je puno cvijeća, grančica… tako da u našim domovima postaje sve šareno, veselo i tradicijski povezano s najljepšim nam blagdanom.

Početak pripreme za Uskrs (prema običajima našeg kraja)

Korizma je početak priprema za Uskrs, jer razdoblje je to molitve i pokore, koje traje četrdeset dana. Period je to kada preispitujemo savjest i kada se moramo zapitati kakvi smo ljudi? Važno je da u tom vremenu radimo i neka dobra djela i da budemo što bolji. Počevši od pepelnice – čiste srijede i prvog velikog posta, nastoji se tokom korizme svakog petka jesti posna i nemasna hrana. Cvjetna nedjelja ili Cvjetnica blagdan je u nedjelju prije Uskrsa, kad se nose zelene grančice na blagoslov. Nekad su se najčešće nosili“ drenek i muceki“, a danas češće maslinove grančice. Na misi se čita muka Isusova. Spomen je to ulaska Isusa u Jeruzalem. Blagoslovljene grančice vjernici bi spremili negdje u kući, iza grede ili iznad vrata da čuva kuću od svega zla i lošeg vremena.
Početkom Uskrsnog tjedna obavezno se čisti kuća, a radovi u vrtu i u zemlji su do srijede. Poslije se poštiva muka, smrt i spomen na Isusov boravak u zemlji. Veliki petak je post i nemrs. Jede se posna hrana i bez mesa; žganci, variva, sir, riba, voće (u mnogim našim mjestima kuha se kompot od suhog voća).
Vjernici kao spomen Kristove smrti naprave grob sa simbolima (križ, trnova kruna, hostija) te kip Isusa. Sve je uređeno cvijećem i svijećama. Cijeli dan vjernici obilaze i mole, a zatim se nastavlja molitva uz križni put, čitanje evanđelja i obred pričesti. Rad u zemlji (vrt, polje) zabranjen je uz poštovanje prema umrlom. Na Veliku subotu vjernici odlaze u crkvu na molitve, a u večernjim obredima sudjeluju u bdjenju. Na blagoslov se nose svijeće.

Pripreme za blagdanski stol

Tradicionalno se pripremaju šunka, jaja, hren, mladi luk, dizani kolači, kuglofi, pletenice, a u nekim domovima bidrice koje su se češće pripremale nekad, a danas uz sve navedeno i u našem kraju često pripremamo pincu.

 

U nekim mjestima našeg kraja običaj je paljenja uskrsnog krijesa, a tradicija koja traje već 25 godina je u Vinogradima Ludbreškim, a organizira je Udruga Gornji grad. Osim uskrsnog krijesa za posjetitelje je organizirana potraga za čokoladnim jajima, prigodna gastro ponuda, tombola i već tradicionalno blagoslov hrane. Program je predviđen za 30. ožujka s početkom od 18 sati u društvenom domu Vinogradi Ludbreški. Jedan od običaja kojem se najviše vesele djeca je potraga za poklončićima koje u rano uskrsno jutro djeca traže po kući, često po vrtu ili dvorištu skakutajući kao zečići, jer je taj dar za njih ostavio zeko. U nedjelju na Uskrs kad se slavi uskrsnuće Isusa jutro počinje sa misom gdje ženska osoba iz kuće po tradiciji odnosi jelo na blagoslov. Često se blagoslov jela obavlja i na subotnju večer. Ostali ukućani rade kućanske poslove uz pripremu blagdanskog stola. Nakon mise i blagoslova običaj je bio da se osoba mora žuriti kući jer da bi radovi i težaci oko kuće i u kući bili dobri. Kada žena dođe s blagoslova svima čestita, cijela obitelj moli prije jela te se uz zahvalu blaguje uz uskrsni doručak. Iščekivanje uskrsnog jutra poseban je doživljaj s kojim se ništa ne može usporediti. Isusovo uskrsnuće daruje radost novog života svakom čovjeku.