Svi znamo da “Eatsweet” u prijevodu znači „jedi slatko“, ali u ovom slučaju EAT su inicijali mojih cura: Ela, Anja i Tia što se odlično uklopilo ovako zajedno – otkrila nam je Jelena.

Ova slatka priča i ljubav prema pripremi slastica traje već dosta godina. Naime ljubav prema izradi kolača i torti postoji zasigurno dugo, no ona je došla do svojeg izražaja prije 14 godina kad je Jelena pripremila svojoj kćeri tortu za prvi rođendan. Bila je to torta Spužva Bob. Tako je sve počelo jer tada su Jelenine torte poželjele prijateljice i obitelj za svoje rođendane. Jelenina kreativnost došla je do izražaja i u izradi figurica za torte koje izrađuje od fondanta. Takve figurice su važan ukras na njenim tortama, a želje su različite.
Obrt za izradu torti i slastica “Eatsweet” otvorila je u prvoj polovici ove godine, a trebalo je hrabrosti i odvažnosti da se krene u tako zahtjevan posao. Zanimljivo je da je Jelena po struci inženjer odjevne tehnologije, ali nije radila u struci. Uvijek se bavila nekim kreativnim radom kao što su šivanje ukrasnih jastuka, izrađivala vjenčiće za vrata i sl.
Za otvaranje obrta završila je školovanje za slastičara u Prelogu. Nakon toga je krenula s planiranjem i otvaranjem obrta, a što nije bilo ni lako ni jednostavno. Posao kojim se bavi nije ništa manje zahtjevan. Narudžbe su krenule i važna je uvijek dobra organizacija. Najzahtjevnije su sigurno različite figurice, koje sama izrađuje za svoje torte, a tu je njena kreativnost došla do punog izražaja.
Jelena kaže kako se sve uspije dogovoriti sa svojim kupcima i sve izraditi na njihovu, ali i svoju radost.
Na pitanje je li bilo i nekih neobičnih želja za ukrašavanjem torti, Jelena se smješka jer se sjetila mnogih od njih, od različitih likova iz crtića pa do novčanica na torti i mnogih drugih. Svaka je želja novi izazov. Osim torti za kojima je interes velik u svako doba godine, u vrijeme blagdana brojni upiti su naravno i za kolače. Iz tog razloga u ponudi ima i nekoliko vrsta tradicionalnih kolača kao što su mađarica, bijela mađarica i sl., ali s obzirom da kolače i torte izrađuje sama, svoje narudžbe prilagođava i usklađuje s vremenom, a najviše joj je žao ukoliko neke narudžbe mora odbiti.
Saznali smo da su danas u “modi” sasvim drugačije torte od onih naših tradicionalnih. Oblici torti su zaista različiti od uskih, na više katova, “duplex” torte, a okusi su uglavnom ledeni vjetar, linolada, ferero, bijeli egipat… Torte radi za razne prigode, za rođendane, djevojačke večeri, vjerske svečanosti, svadbe. Osim figurica koje radi za rođendanske torte, zanimljivo je spomenuti da je danas “hit” živo cvijeće kao ukras na torti, što se može malo povezati i s nekadašnjim ukrašavanjem torti kad se “asparagus” zelenilo stavljao oko torte. Danas kupci vrlo rijetko traže orahove torte sa kuhanim kremama na pari koje su nekad bile vrlo popularne.
Lijepo je kad su kupci zadovoljni, a ovakve pozitivne riječi zasigurno Jeleni daju poticaj za dalje.Evo kako je to učinila Kristina:
-Božanstvo okusa i finoće, a o vanjskom izgledu da ni ne pričam… čisto savršenstvo. Velika pohvala i sve preporuke za ovu divnu ženu. Njezine torte i kolače koji su također bili melem okusa za sva nepca koji su ih kušali i samo hvalili- ( o ledenom vjetru s jagodama i mini kolačićima).
Radionica izrade božićnih kolačića pod vodstvom Jelene Hrešć
Početkom mjeseca prosinca u OŠ Ludbreg u 4.a razredu zamirisalo je po božićnim kolačima. Naime, učenici i učiteljica Mirna Mežnarić napravili su radionicu izrade božićnih kolača. Uz blagdanske pjesme i okićeni razred uživali su u pripremi i zamirisali božićnim kolačima. Radionica je održana pod stručnim vodstvom slastičarke Jelene Hrešć vl. obrta “Eatsweet” koja je istaknula da su djeca jako zainteresirana, a također je naglasila da mnogi učenici već imaju iskustva u pripremi kolača i žele naučiti i nove tehnike.
-Ovo nije prva radionica, već smo radili i štrukle sa jabukama – istaknula je učiteljica Mirna Mežnarić, a s obzirom na veselje i interes djece koja su veselo trčkarala u pregačama vjerujemo da će ovakvih lijepih aktivnosti biti i dalje“.