);
FOTO/VIDEO Posjetili smo jedne od osvajača ovogodišnjih medalja na Decanteru, obitelj Kirić

FOTO/VIDEO Posjetili smo jedne od osvajača ovogodišnjih medalja na Decanteru, obitelj Kirić

Vinari iz Varaždinske županije, ponovno su nagrađeni na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter u Londonu

Na Decanter World Wine Awards osvojili su ukupno 42 medalje, prema podacima Decantera, u izuzetno velikoj konkurenciji, pri čemu je ukupno 19 vinara iz Varaždinske županije dobilo 2 zlatne, 12 srebrnih i 28 brončanih medalja. U odnosu na prošlogodišnjih 35 medalja, ovo je još jedna potvrda kvalitete vina proizvedenih u Varaždinskoj županiji.

Naši ludbreški vinari itekako ponovo imaju razloga za ponos. Brončanu medalju je za graševinu dobio Vinski podrum Makar, za pjenušac Blanc de Blancs Vinarija Stručić, za muškat žuti Vinska kuća Kirić i Vinarija DeMar za graševinu. Srebro je osvoji rajnski rizling Vinarije Stručić i Pinot bijeli Vinske kuće Kirić. Svi oni sramežljivo su krenuli u taj posao, ali entuzijazma i volje nije im nedostajalo. Tijekom godina broj priznanja i medalja je sve je veći, a posljednjih godina pristižu i svjetska odličja.

Na ovogodišnjem Decanteru ocjenjivalo se 18 tisuća vina, a taj težak zadatak odrađivalo je tristotinjak stručnjaka.

Posjetili smo jedne od osvajača ovogodišnjih medalja, obitelj Kirić.

Kako nam kažu vinograd je u obitelji tradicija, a sadašnji vlasnik Zvonko Kirić vjerovao je kako silan trud i rad vrijede puno više. Sam nam je otkrio da je osvajanje medalja na svjetskoj razini dodatan vjetar u leđa i poticaj za napredak. Posebno jer su posljednjih godina sve više uključeni mlađi naraštaji, a posebno kći Monika.

-Naša vinogradarska priča i sama vinarska priča krenule su davnih godina, od kad su to bili vinogradi mog djeda i pradjeda. Ali, zapravo naša prava vinarska priča krenula je kad je moj otac Zvonko preuzeo vinograd i krenuo stvarati sortna vina koja njegujemo i danas, svaku godinu i za svako natjecanje – započinje Monika.

Danas je u ovom obiteljskom vinogradu oko 4200 trsova, a ove su godine nasad obnovili s 1600 mladih trsova.

-Svake godine je sve zahtjevnije baviti se vinogradom. Tata je glavni koji sve koordinira, članovi obitelji rade zajedno s njim, a povremeno u pomoć priskoče susjedi, dobri prijatelji i kolege – objašnjava Monika te dodaje kako proizvode graševinu, chardonnay, pinot bijeli, moslavac i muškat žuti. Ima li sama svoju omiljenu sortu?

-Svake godine je vino drugačije i svake godine imam neku drugu omiljenu sortu. Ove je godine za mene to chardonnay, ali dobar je i muškat žuti koji je osvojio broncu na Decanteru – kaže nam Monika.

Otkrili smo i kako smo potpuno u krivu kad mislimo da slatka vina kupuju isključivo žene.

-Muškat žuti i sva slatka vina uglavnom vole piti muškarci. Muškarci koji su zapravo veliki konzumenti piva i onda im nekako slatka vina više odgovaraju – objašnjava Monika i dodaje kako s plasmanom vina nemaju problema. Plasiraju ga u tri kafića, a najviše se prodaje na kućnom pragu.

Kaže i kako je do porasta kvalitete vina došlo zahvaljujući udrugama koje ovdje djeluju.

-Na ludbreškom području već 30-ak godina djeluje Udruga vinogradara Trsek koja je kroz godine organizirala puno radionica i tečajeva kako bi zapravo ljudi naučili praviti dobra i bolja vina. Ovo što danas imamo su rezultati truda udruge. –

Ima li poveznice između vina i turizma, Monika kaže da svakako ima.

-Sve više imamo turista i prijateljskih udruga koje dolaze u ludbreško vinogorje kušati naša vina. Vinarstvo može biti ključan dio turističke privlačnosti i ponude, od samih vinskih tura i degustacija, u vinogradima i vinskim podrumima možete kušati razne sorte vina, vidjeti i naučiti više o procesu proizvodnje vina. Tu je i gastro turizam, jer to dvoje jedno s drugim ide ruku pod ruku pa posjetitelji uz kvalitetna vina kušaju i autohtonu hranu određenog kraja. Uz to, poznato je da vinogradarske regije organiziraju različite manifestacije i sajmove što dodatno privlači posjetitelje. Nikako ne smijemo zaboraviti da je butelja vina i odličan suvenir – zaključuje Monika.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content