);
Znate li što simbolizira zlatna vrpca?

Znate li što simbolizira zlatna vrpca?

S namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji, Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice 15. veljače proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, čija je svrha informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, ali i o radu lokalnih roditeljskih udruga.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da više od 70% djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20% djece ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80% od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju. Upravo zbog toga u svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja, a obitelji mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta.

Na temelju odluke Hrvatskoga sabora od 2006. godine i u Republici Hrvatskoj istoga dana obilježava se Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. 

Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi. Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.

Kako rano otkriti? Rak u djece često je vrlo teško prepoznati. Roditelji trebaju obratiti pažnju na neuobičajene znakove ili simptome koji traju, kao neobjašnjiv gubitak na težini, stalan umor, neobjašnjivo bljedilo, bolove, krvarenja po koži i sluznicama, učestale povišene temperature ili infekcije koje ne prolaze na antibiotsku terapiju, česte glavobolje praćene povraćanjem. Djecu treba voditi na redovite sistematske preglede.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti. Zaposlenici Krapinsko-zagorske županije će u cilju podizanja svjesnosti o malignim bolestima kod djece i podrške svim oboljelima i njihovim obiteljima dana 15. veljače, na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti,  također nositi zlatne vrpce.

Neke od udruga djece oboljele od malignih bolesti:
  1. “Krijesnica” – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Prilaz Gjure Deželića 50, Zagreb
  2. “Ljubav na djelu” – udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb
  3. “Moje dijete” – udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Trg Ljudevita Gaja 8 Osijek,
  4. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma hrvatske, Strossmayerova 9, Čakovec, www.uoll.hr
  5. Udruga “Nina” Krešimira Filića, 42000 Varaždin
  6. Udruga ” Jak kao Jakov”, V. Mačeka 1 47000 Karlovac
error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content