);
Znate li da u Hrastovskom postoji meteorološka postaja o kojoj je donedavno brinula najstarija meteorologinja motriteljka u Hrvatskoj?

Znate li da u Hrastovskom postoji meteorološka postaja o kojoj je donedavno brinula najstarija meteorologinja motriteljka u Hrvatskoj?

Već preko 40 godina smještena je u dvorištu obitelji Grgec. Donedavno je o njoj brinula 88-godišnja baka Štefica Grgec koja će nadalje, vjerujemo, meteorološke prilike pratiti s ‘mjesta koje joj pruža bolji pogled.’

Babica, kako su je od milja zvali, s motrenjem je započela u 47 godini života. Od tada se svakodnevni tri puta penjala na meteorološku postaju u svom dvorištu kako bi mjerila maksimalnu i minimalnu temperaturu, trenutačnu temperaturu, vlagu zraka, količinu kiše, jačinu vjetra, a promatrala je i oblake.
– Za obavljanje posla javila se volonterski. Naime, njen suprug je bio seoski raketar koji je bio zadužen za puštanje protugradnih raketa stoga su ga pitali želi li brinuti i o meteorološkoj postaji. Prihvatio je. Nakon njegove smrti sve poslove preuzela je Štefica koja je za to prošla samo brzinsku obuku. – objašnjava nam njena snaha Ana Grgec.

Štefica je meteorološke podatke pratile preko 40 godina

Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list, 2018.

Svakog je dana upisivala prikupljene podatke i na kraju mjeseca slala izvještaje Državnom hidrometeorološkom zavodu. Bio je to već poprilično zahtjevan posao za osobu u njenim godinama. – Jednom je prilikom pala kad je silazila s postaje, ali to je nije pokolebalo. Bilježila je podatke, rekli bi, do zadnjega. Bila je jako pedantna što se toga tiče, a kroz godine iskustva je usavršila sve. Znala je procijeniti iz kojeg oblaka će padati kiša, a iz kojeg ne. Evo njena zadnja pretpostavka bila je da će od 14. veljače pa nadalje sunce početi izlaziti prije 7 sati. Tako je i bilo. – prepričava snaha Ana i dodaje kako je meteorološka postaja i posao vezan uz nju bio nešto što je Štefica živjela. – To je bilo nešto njezino, nešto što je voljela i nije baš htjela otkrivati bilo kome kako se to radi. Ponekad joj je pomagao njen pokojni sin, moj suprug, a posljednjih nekoliko mjeseci sam u pomoć priskakala ja, upisivala sam podatke u knjigu. – otkriva Ana koja se tako, malo po malo, uhodavala u posao da bi ga u konačnici preuzela nakon Štefice. – Nije mi to bilo u planu, ali eto, ja sam ostala sama u kući, a bilo bi šteta prekinuti obiteljsku tradiciju. Nadam se da će i nakon mene to preuzeti netko iz obitelji. – zaključuje.

Spomenimo i kako će baka Štefica ostati zapamćena kao dosad najstarija meteorologinja motriteljka u Hrvatskoj.


Bila je i jedna o rijetkih raketarki protugradne obrane

Nakon smrti svog supruga, uz meteorološku postaju Štefica je preuzela i brigu o protugradnoj obrani. Rakete je ispaljivala do prije 20-ak godina.

Većina sumještana se tada bavila nekim oblikom poljoprivrede, stoga su ih raketari na neki način branili od tuče i vremenskih nepogoda. – Znali su nas često zvati i ispitivati: Je bila toča? – objašnjava Ana. Babica je stoga svoj posao shvaćala vrlo ozbiljno. – Ako je stigla dojava, morala je ostaviti sve poslove i krenuti prema generatorskoj postaji. Postoji jedna anegdota koje se svi sjećamo. Udavala se moja kćer, Štefičina unuka. Prije posluživanja večere Štefica je dobila dojavu da mora ispaliti rakete. Ona je pucala, a svatovi su čekali s večerom. – prisjeća se dogodovština Ana.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content