Mladi sela Hrastovsko dobrovoljno su se organizirali i pripremili na Badnjak ‘Žive jaslice’. Rođenju malog Isusa pribivali su majka Marija, Josip, djeca anđeli i pastiri. Na Sveta Tri kralja događaj Isusova rođenja je ponovno uprizoren kod kapele Svete Ane, a dovedene su i životinje. Za sve posjetitelje osigurana je okrepa, kuhano vino, topli čaj, klipići i kroasani. Vjernici su pjevali božićne pjesme, a žive jaslice svojim je fotićem ovjekovječio i prečasni Josip Đurkan.

    -Cijela priča započeta je na način da se okupilo nas nekoliko mladih sa željom da nekako opet probudimo duh Božića. Organizirali smo priredbu u Društvenom domu, sami smo napisali scenarij za predstavu te izradili jaslice i kostime. – rekla je Lana, jedna od sviju ravnopravnih organizatora događaja iz tradicijske kulturne baštine.

    U okviru projekta Žive jaslice, mladi mještani Hrastovskog izrađivali su  božićne ukrase, uz pomoć roditelja pekli kolače i od prikupljenih donacija kupili su pakete potrebitima te darovali bolesnu djecu u selu. Mladi su ovim projektom pokazali ne samo da mogu biti nositelji društvenih zbivanja već su iznenadili i odrasle koji im često neosnovano prigovaraju i sumnjaju u njihove sposobnosti.