);
‘Žene iz centra svijeta’ dobitnice Plakete Grada Ludbrega, a danas slave i 15 godina neumornog rada i djelovanja

‘Žene iz centra svijeta’ dobitnice Plakete Grada Ludbrega, a danas slave i 15 godina neumornog rada i djelovanja

Ludbreška udruga ‘Žene iz centra svijeta’ jedna je od ovogodišnjih dobitnika Plakete Grada Ludbrega. Nagrada je došla u pravo vrijeme jer ‘čuvarice baštine’ slave 15 godina postojanja.

– Udruga je osnovana 1. travnja 2006. godine, a osnovale su je učiteljice u mirovini koje su i prije skupljale starine. Mi smo prvenstveno čuvarice baštine, a uz vlastite projekte puno surađujemo sa srodnim udrugama, gradom, školama, vrtićima i slično. Htjela bi zahvaliti Gradu Ludbregu na Plaketi, to je za nas veliki podstrek i priznanje za daljnji rad – rekla je predsjednica Ana Katana.

Udruga svake godine ima mnogo planova, no prošle je većina toga otkazana pa se više radilo na uređenju prostora u sklopu čega je u ‘Bakinoj hiži’ zamijenjen i pod što je bila jedna od većih investicija. Zbog situacije nije realiziran ni europski projekt vrijedan 20 tisuća eura koji je na čekanju do lipnja kada će u goste stići Slovenci, Srbi, Crnogorci i Austrijanci.

U samoj udruzi funkcionira više sekcija pa tako imaju grupu za tkanje, našivavanje, a članice rade svoje čajeve, pekmeze i slične proizvode, odrađuju radionice, te organiziraju događanja poput ‘Božića u bakinoj hiži’ i ‘Tikvijade’.Posebno je vrijedan fond za potporu teško oboljelih članova i njihovih obitelji. Trenutno imaju stotinjak članica, od kojih je onih aktivnih nešto manje. One se trenutno pripremaju za nadolazeće projekte.

– Upravo smo postavili izložbu naziva ‘Retro na etno’ u sklopu koje smo tkali lajbeke i predstavljamo starinsku odjeću koju ćemo predstavljati i u sklopu europskog projekta. Sve su ručni radovi koji se rade na domaćem platnu kao podlozi. Platno smo skupljali kroz sve ove godine, nešto smo otkupili, a dosta nam je donirano – ispričala je Biserka Kutnjak, jedna od najaktivnijih članica i voditeljica mnogih projekata.

Za rođendan udruge u planu je i izložba naziva ‘U spomen…’ u sklopu koje će se predstaviti radovi pet članova koji su preminuli. To su Ruža Čotra, Đurđa Novak, Ivan Bontek, Anica Petrač i Nada Kapusta. Oni su bili dugogodišnji članovi koji su ugradili svoje znanje i volju, a sada ih više nema. Napravit će se i knjiga u sjećanje na članove. Osim izložbe u travnju, u lipnju je u planu i ‘Selski sejem’ koji bi trajao nekoliko dana, predstavit će se stari zanati, srodne udruge će izložiti svoje radove, a KUD Anka Ošpuh pobrinut će se za glazbeni program. S obzirom na entuzijazam, volju i neiscrpnu energiju članica ne sumnjamo kako će svi programi i projekti biti odrađeni na vrhunskoj razini na radost i ponos svih Ludbrežana. Plaketa je sigurno došla u prave ruke.

 Nagrad je uručena Franciski Schubert čijom je inicijativom udruga osnovana

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content