Željkin recept: Peciva od pirovog brašna i kukuruzni kruh

Željkin recept: Peciva od pirovog brašna i kukuruzni kruh

Vjerujemo kako ste primijetili da je kruh jedna od namirnica koja nam, posebice sada kada provodimo više vremena kod kuće i izbjegavamo odlazak u trgovine, brzo ponestane. Naša Željka Namesnik stoga predlaže da ga sami pripremate kod kuće. Donosi vam dva jednostavna recepta, proučite ih u nastavku.

 

Peciva od pirovog brašna

Sastojci:

2 dag kvasa

2 dl toplog mlijeka

30 dag pirovog brašna

20 dag glatkog brašna

žličica soli i šećera

1 dl mlijeka ili vode

malo ulja

sjemenke suncokreta

Priprema: 

2 dag svježeg kvasa namočiti u 2 dl toplog mlijeka i pola žličice šećera. Umijesiti tijesto od 30 dag brašna od pira, 20 dag glatkog brašna, dodati po žličicu soli i šećera, umijesiti uz dodatak oko 1 dl mlijeka ili vode, na kraju dodati malo ulja da se tijesto lijepo odvoji od posude. Dizati tijesto, zatim raditi kuglice po 5 dag, dok se dignu premazati malo vodom i posipati sjemenkama.

 

Kukuruzni kruh

Sastojci:

2 dag svježeg kvasa

1 dl toplog mlijeka

2-3 žličice šećera

30 dag kukuruznog brašna

2 dl vruće vode

20 dag glatkog brašna

žličica soli

1,5 dl mlakog mlijeka ili vode

sjemenke lana

Priprema:

Namočiti 2 dag svježeg kvasa u 1dl toplog mlijeka i pola žličice šećera. Popariti 30 dag kukuruznog brašna sa 2 dl vruće vode, kad se kvas digne i brašno bude mlako umijesiti tijesto, dodati još oko 20 dag glatkog brašna, žličicu soli i 2 – 3 žličice šećera, dodati još oko 1,5 dl mlakog mlijeka ili vode. Umijesiti tijesto i dizati, premjestiti u kalup i dizati prije pečenja, premazati vodom i posipati sjemenkama, peći oko 40 min 180° C.

 

                                                                                                                                           Željka Namesnik

 

                                                                                                                                                       Fotografije i recept: Facebook stranica “Kuhanje je uvijek u modi”.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content