Vjerujemo kako ste primijetili da je kruh jedna od namirnica koja nam, posebice sada kada provodimo više vremena kod kuće i izbjegavamo odlazak u trgovine, brzo ponestane. Naša Željka Namesnik stoga predlaže da ga sami pripremate kod kuće. Donosi vam dva jednostavna recepta, proučite ih u nastavku.
Peciva od pirovog brašna
Sastojci:
2 dag kvasa
2 dl toplog mlijeka
30 dag pirovog brašna
20 dag glatkog brašna
žličica soli i šećera
1 dl mlijeka ili vode
malo ulja
sjemenke suncokreta
Priprema:
2 dag svježeg kvasa namočiti u 2 dl toplog mlijeka i pola žličice šećera. Umijesiti tijesto od 30 dag brašna od pira, 20 dag glatkog brašna, dodati po žličicu soli i šećera, umijesiti uz dodatak oko 1 dl mlijeka ili vode, na kraju dodati malo ulja da se tijesto lijepo odvoji od posude. Dizati tijesto, zatim raditi kuglice po 5 dag, dok se dignu premazati malo vodom i posipati sjemenkama.
Kukuruzni kruh
Sastojci:
2 dag svježeg kvasa
1 dl toplog mlijeka
2-3 žličice šećera
30 dag kukuruznog brašna
2 dl vruće vode
20 dag glatkog brašna
žličica soli
1,5 dl mlakog mlijeka ili vode
sjemenke lana
Priprema:
Namočiti 2 dag svježeg kvasa u 1dl toplog mlijeka i pola žličice šećera. Popariti 30 dag kukuruznog brašna sa 2 dl vruće vode, kad se kvas digne i brašno bude mlako umijesiti tijesto, dodati još oko 20 dag glatkog brašna, žličicu soli i 2 – 3 žličice šećera, dodati još oko 1,5 dl mlakog mlijeka ili vode. Umijesiti tijesto i dizati, premjestiti u kalup i dizati prije pečenja, premazati vodom i posipati sjemenkama, peći oko 40 min 180° C.
Željka Namesnik
Fotografije i recept: Facebook stranica “Kuhanje je uvijek u modi”.