Akcija čišćenja okoliša pod nazivom ‘Let’s do it Croatia’ koja se povodom Dana planete Zemlje organizira u čitavoj Hrvatskoj održana je i u Ludbegu. Po domaćem ‘Zelena čistka’ ove je godine održana po peti put, a organizatori su bili Grad Ludbreg i LD Srnjak.

Volontere koji su se okupili kod lovačkog doma, a prije odlaska na teren, pozdravili su gradonačelnik Dubravko Bilić i  Antun Novota, predsjednik LD Srnjak. U akciji čišćenja okupilo se oko 150 volontera među kojima su bili učenici ludbreških škola, članovi udruga, političkih stranaka, društvenih organizacija, pojedinci kao i čitave obitelji.

Ove godine čistila se šuma Lasno u kojoj je pronađeno najviše odbačenog smeća, Otok mladosti, područje oko zaobilaznice preko nadvožnjaka, potok Črnoglavec te šumarak u Slokovcu kod stare pilane. Članovi gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Bilićem, čistili su Otok mladosti, a tamo smo zatekli i Anicu Šimić.

-U akciji čišćenja sudjelujem svake godine zajedno sa suprugom Antom koji mi je napravio štap sa čavlom. Tu po Otoku mladosti često šećemo i nailazimo na dosta smeća kojeg su neodgovorne osobe ostavile iza sebe. Ludbreg je čisti grad, ali bi mogao biti još i čišći samo se svi moramo odgovornije ponašati – rekla je Anica.

Za sve sudionike lovci ‘Srnjaka’ pripremili su dva kotla lovačkog graha te, nakon akcije, osvježenje sokovima na otvorenoj terasi lovačkog doma.

Sudionici akcije nisu pokupili sve smeće koje su neodgovorne osobe nabacale, ali su pokazali primjer drugima i utjecali na svijest o potrebi odgovornijeg postupanja čovjeka prema prirodi: ‘Da nismo nabacali, ne bi trebali ni čistiti’. Samo kada bi tu izreku čuli svi i kada bi se nje pridržavali. Mnogih koji su čak i u vrećama Lukom-a ostavili smeće u prirodi zasigurno nisu sudjelovali u akciji.