Proteklog petka u svečanoj dvorani dvorca Batthyany održano je predstavljanje zbirke poezije ‘Zaprpreni kaj’ autorice Zdenke Čavić, Koprivničanke dobro poznate ludbreškoj publici.

Njenu četvrtu knjigu poezije ‘Zaprpreni kaj’ objavio je varaždinski ogranak Matice hrvatske u kojem ističu kako je zbirka slojevita poezija o običajima življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – kajkavskom kraju, koji obiluje pošalicama, ironijom, a ponekad i rugalicama za način života i pogleda na život kajkavaca nekad i sad.

– Ova zbirka ima dodatnu važnost jer je pisana na kajkavskom narječju i na neki način nam otkriva svijet koji polako nestaje, svijet nekih prošlih vremena. Običaji se mijenjaju, puno njih se i zaboravlja, no u zbirci su kroz tri poglavlja Srebrenjaki, Nori cajti, Skradnja vura oni ipak na neki način zabilježeni i spašeni. – poručio je Stjepan Stjepić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’.

Predstavljanju zbirke u Ludbregu je, kako i priliči, prisustvovala i sama autorica.

Ludbregu se ja uvijek vraćam i neizmjerno ga volim. Kada se spremam ići u Ludbreg osjećam se kao da idem na kraj svijeta. Neizmjerno sam sretna jer je tu meni zaista lijepo, tu su moji prijatelji koje me razumiju i koje ja razumijem, bez njih bi moj život bio siromašniji. – poručila je Zdenka čija vječna inspiracija dolazi iz samog života. Najviše voli pisati o snažnim emocijama ili stanju koje smatra intrigantnim i poželjnim za izražavanje.

U ovu zbirku poezije uvrstila je 76 pjesama i svaka od njih je svijet za sebe. Svijet u koji Zdenka odlazi nakon dana ispunjenog obavezama. – Uvijek sam se i u najtežim situacijama i problemima radovala pisanju koje me ‘čekalo’ na kraju dana. To je period, obično večer ili noć, u kojem ja ulazim u maštu i dosege koji meni zaista život znače. Jednostavno se isključim iz svakodnevice i prepustim se. Ulaskom u taj svijet duha sve materijalno blijedi, blijede svi problemi i sve teškoće koje imaš i naprosto se puniš energijom koja ti daje snage za dalje. – poručila je Zdenka Čavić.

Ovu večer poezije u organizaciji Gradske knjižnice vodila je Edita Kutnjak Zlatar, dodatno su je ‘začinili’ čitači Snježana Hranić, Đurđa Kokanović, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat koji su interpretirali autoričine stihove, a za još dojmljiviji utisak pobrinuo se glazbeni gost Zoran Crnčić.