);
Zasadili stabla po cijelom Selniku

Zasadili stabla po cijelom Selniku

Nacionalna kampanja sadnje stabala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj provodi se već tri godine. Sve je započelo u Varaždinskoj županiji kao građanska inicijativa da bi u rujnu prošle godine bila osnovana i udruga ‘Zasadi stablo, ne budi panj’. Za samo godinu dana Udruga je prerasla lokalne okvire i djeluje na području cijele Hrvatske. Sjedište Udruge je u Varaždinu, a osnivačica i predsjednica je Mateja Anđelina Kramar. U suradnji s navedenom udrugom sadnju stabala organizirali su i u Mjesnom odboru Selnik na čijem je čelu Krešo Horvat.

– Po cijelom selu zasadili smo 40 stabala japanske šljive, a nositelj projekta bila je Udruga žena Selnik uz pomoć VMO Selnik, NK Plitvica te Društva Crvenog križa. Na groblju ćemo još zasaditi 150 tuja te jednu smreku kod crkve, a samu sadnju obavit će LUKOM Ludbreg. Sve sadnice platili smo 16 tisuća kuna. Polovicu sredstava osigurala je Udruga žena Selnik koja se još u veljači prijavila na natječaj Varaždinske županije, a drugu polovicu sredstava osiguralo je Vijeće mjesnog odbora Selnik. U akciji sadnje sudjeluju članovi Mjesnog odbora i nogometaši Plitvice pa je tako nekoliko stabala japanske šljive posađeno i kod nogometnog igrališta. Kad drveće poraste bit će hladovine za gledatelje i djecu koja se tu kod dječjeg igrališta igraju – rekao je Krešo Horvat.

Ovom hvalevrijednom akcijom Selničani su ozelenili svoje mjesto, pridonijeli očuvanju okoliša te se aktivno uključili u borbu protiv klimatskih promjena.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content