Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš za biskupa je svečano zaređen tijekom svetog misnog slavlja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša okupilo je u varaždinskoj katedrali brojne crkvene uzvanike. Među njima je bilo četrdesetak biskupa te više od dvije stotine drugih svećenika i redovnika. Uz glavnog zareditelja, zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića, te suzareditelje: apostolskog administratora Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka, kao biskupa domaćina, i đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, kao nadbiskupa iz nadbiskupije mons. Bože Radoša, svečanoj su euharistiji koncelebrirali brojni nadbiskupi, biskupi te svećenici i redovnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Pozdravnu riječ svim uzvanicima i  vjernicima u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo uputio je, prethodnik mons. Radoša, drugi varaždinski biskup, sada apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak.

– Raduje se naša Crkva i pozdravlja svoga trećeg pastira kojeg nam šalje Petar naših dana papa Franjo. Dobro nam došao, dragi Bože, od sada u svoju Biskupiju u kojoj ćeš biti pastir i učitelj darom Duha Svetoga kojeg ćeš danas primiti po sakramentu biskupskog reda, po rukama uzoritog gospodina kardinala zagrebačkog nadbiskupa metropolita Josipa Bozanića, svog domicilnog nadbiskupa metropolita mons. Đure Hranića i mene kao tvojeg predšasnika na stolici varaždinskih biskupa, ali i svih ostalih nadbiskupa i biskupa koji su se danas na svetkovinu Krista Kralja skupili sa svih strana, ne samo iz domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego i susjednih zemalja: Austrije, Slovenije, Srbije i Crne Gore – kazao je mons. Josip Mrzljak.

Novi varaždinski biskup svoju će službu voditi pod geslom „Služiti radosno Gospodinu“, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

Pozdravne riječi novom biskupu

Pozdravnu riječ novozaređenom biskupu Radošu uputio je uime biskupa predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, zahvalivši na dosadašnjoj službi prethodniku, mons. Mrzljaku, predsjedniku Hrvatskog Caritasa.

U ime svećenika, redovnika i redovnica Varaždinske biskupije novom varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu čestitku je uputio vlč. Marko Rac, župnik iz Đurđevca.

– Vašu svećeničku službu do sada prožimala je duhovnost i pastoral mladih svećenika, čemu ste posvetili i svoj život i svoje svećeničko poslanje. Stoga nas, svećenike, posebno raduje što ćemo i u Vama pronaći ne samo pastira, nego nadasve i oca koji će nas razumjeti; ohrabrivati u situacijama kada se možda osjetimo umornima, razočaranima i napuštenima; podizati nas ako je potrebno da ne klonemo duhom. Ali isto tako, oče biskupe, znajte da ni Vi niste sami! Imate nas, svoje svećenike! – rekao je vlč. Marko Rac.

Ispred vjernika laika Varaždinske biskupije, čestitku su novom varaždinskom biskupu uputili bračni par Sanja i Ivan Malbašić.

– Radosno Vas dočekujemo u ovom trenutku prihvaćanja biskupske službe kojom započinjete novi korak Vašega osobnog života i života naše Varaždinske biskupije. Radujemo se što postajete naš pastir u vremenu koje je ispunjeno specifičnim i dinamičnim promjenama s vidljivom izmjenom vrijednosnog sustava našega društva. Dragi oče biskupe Bože, uime više od 350 000 vjernika laika izričemo Vam našu otvorenost, blizinu i potrebu da nas vodite, ohrabrujete i podupirete u našim nastojanjima da živimo Evanđelje u izazovima ovoga svijeta. – poručio je, između ostaloga, biskupu Radošu bračni par Malbašić.

Na kraju se svima okupljenima, prigodnim riječima zahvale, po prvi puta kao biskup obratio i mons. Bože Radoš. Novi je varaždinski biskup zahvalio najprije Bogu, zatim papi Franji, zarediteljima, biskupima, svim svećenicima, vjernicima i svojoj mnogobrojnoj obitelji i rodbini koja se okupila u varaždinskoj katedrali.