„Želimo da šah pusti korijenje u Ludbregu“

Na inicijativu juniorskog šahovskog viceprvaka Bosne i Hercegovine Silvija Kutle, a uz potporu Grada Ludbrega, u petak 8. studenoga u prostoru Udruge umirovljenika Ludbreg započela je mala škola šaha.

Njome se želi doprinijeti popularizaciji šaha koji nudi brojne prednosti. Između ostalog razvija logiku, računanje, zaključivanje, razvija obje strane mozga te pospješuje oporavak od moždanog udara.

Voditelj male škole šaha je već spomenuti Silvije Kutle

Šah sam naučio igrati s 5 godina gledajući oca i susjeda kako igraju. Prvi turnir sam odigrao s 14 godina i to je bilo prvenstvo gimnazije. Nakon toga sam se aktivnije počeo baviti šahom i postizati lijepe rezultate. Bio sam višestruki prvak Širokog Brijega, juniorski prvak Herceg Bosne i viceprvak Bosne i Hercegovine. Završio sam razrednu nastavu 2004. godine pa sam podučavao djecu šah u izvanškolskim aktivnostima i u klubu.  Imali smo više državnih prvaka i prvakinja. – kaže Silvije koji je u Ludbreg doselio prije pet godina.

Želja mu je, kaže, da šah zaživi i ovdje. – Imamo planove da šah pusti korijenje u Ludbregu i da ova škola šaha ne bude nešto što će trajati samo par mjeseci. Nije fokus samo na podučavanju djece već i ostale zainteresirane populacije. I djeca i odrasli moći će se uključiti u županijska i državna natjecanja.– dodaje.

Za upoznavanje s pravilima šahovske igre potrebno je desetak minuta

Na prvom satu male škole šaha održanom 8. studenoga okupilo se 13 mališana koji su se uz pomoć Silvija i demonstracijske ploče upoznali s pravilima igranja. – Za upoznavanje s pravilima šahovske igre dovoljno je 10 minuta, ali da bi se ta pravila usvojila i primijenila potrebno je malo duže vrijeme. – kaže voditelj.

I županija doprinosi popularizaciji šaha

– Ove godine u Varaždinskoj županiji šah je stavljen u program izvrsnosti i ima potpuno podršku Ministarstva obrazovanja. Tu je i pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Varaždinske županije – PUŽ.  Definitivno ima još prostora za napredak, ali mislim da nikad neće biti povoljnije vrijeme za njegovu popularizaciju ovdje u Ludbregu.  – zaključuje Silvije Kutle.

Mala škola šaha održavat će se svakog četvrtka i petka s početkom u 17 sati u prostoru Udruge umirovljenika

– Ako ste zainteresirani da naučite nešto novo i da igrate šah, dobrodošli ste! – poručuje.