);
Započela berba i otkup kukuruza

Započela berba i otkup kukuruza

Danas, 22. rujna započeo je otkup merkantilnog kukuruza na dva otkupna mjesta u Ludbregu. Žitni terminal d.o.o. RJ Ludbreg otkupljuje kukuruz u Gospodarskoj zoni bb, a Fanon d.o.o. Ludbreg na adresi Frankopanska ulica 66.

-Otkupljujemo zdravstveno ispravan kukuruz prvo od naših kooperanata, ali i od ostalih ratara sa šireg ludbreškog područja i to od 8 do 20 sati. Cijena suhog zrna do 14 posto vlage kretat će se oko 2 kune i 30 lipa za kilogram. Kukuruz koji se danas počeo dovoziti sadrži vlagu pa je cijena do 25 posto vlage oko 1.85 kuna za kilogram. Inače, cijene kukuruza su oko 40 posto više u odnosu na prošlu godinu, ali je urod zbog suše smanjen za 20 do 30 posto. Od izvagane količine odbija se jedan posto ulaznog kala – rekla je Carolina Štefanić, voditeljica ludbreške poslovnice.

Od ove godine, prilikom preuzimanja kukuruza, otkupljivači imaju obavezu kontrole zdravstvene ispravnosti kukuruza na aflatoksine koji se mogu pojaviti u zrnu uslijed dugotrajne suše tijekom polinacije i nalijevanja zrna. Upravo to se dogodilo ove sezone pa je Eurofins Croatia kontrola prisutna i na ludbreškim otkupnim mjestima. Za prisutnost aflatoksina u zrnu zadužena je Maja Kovačić, ovlašteni agronom.

Na otkupnom mjestu Žitni terminal d.o.o. zatekli smo Marina Martinkovića iz Slokovca koji obrađuje 22 hektara zemlje.

-Ove godine imao sam zasijano 13 hektara kukuruza, a preferiram Dekalb koji se i ove godine pokazao odličnim jer u prvim danima berbe imam samo 18 posto vlage. Istina, zbog suše, prinos je oko 30 posto manji jer sam prošle godine po hektaru dobio oko 13 tona, a ove godine oko 9 tona kukuruza. Poštujući plodored, ove jeseni planiram zasijati pšenicu i ječam – rekao je Marin.

Koliki će biti troškovi jesenske sjetve pšenice i ječma pitali smo agronoma Dejana Carevića u trgovini Poljocentar.

-Za jedno katastarsko jutro potrebno je od 180 do 200 kilograma standardnog sjemena što iznosi oko 1000 kuna. Cijena domaćeg mineralnog gnojiva 15-15-15 stoji 820 kuna za 100 kilograma, a na ‘ral’ je potrebno staviti 200 kilograma. Za zaštitu usjeva od korova ide još trošak od 200 kuna, a tu su i troškovi za gorivo. Dakle, ukupno će za sjetvu trebati izdvojiti oko tri i pol tisuće kuna po katastarskom jutru što znači oko pet i pol tisuća kuna po hektaru – rekao je Dejan.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je prije par dana da će kreditirati jesensku sjetvu, a ratari bi mogli dobiti pomoć odnosno djelomičnu naknadu štete zbog suše od države. Naime, Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak proglasio je, početkom ovog mjeseca, prirodnu nepogodu zbog suše na području Gradova: Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te Općina: Donja Voća, Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum i Visoko, koja je na navedenom području nanijela velike materijalne štete na poljoprivredi u periodu od 1. lipnja  2022. do 31. kolovoza 2022. godine.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content