);
Zanimljive i poučne radionice Zajednice tehničke kulture u punom jeku

Zanimljive i poučne radionice Zajednice tehničke kulture u punom jeku

Ovog mjeseca djeca gradila vlastite LEGO robote, u planu su i mnoge druge aktivnosti

Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega ovog je mjeseca organizirala četverosatnu radionicu LEGO robotike na kojoj su sva zainteresirana djeca učila kroz igru kombinirajući stvarnog robota s kodiranjem što širi njihovu maštu, stvara samopouzdanje i nadahnjuje snove, a više o samoj radionici rekli su nam iz zajednice.

– Djeca su koristila LEGO BOOST i Mindstorms EV3 robote. Radionica je trajala puna četiri sata. Cilj je da djeca razvijaju sposobnosti, znanja i vještine u izgradnji i dizajniranju te programiranju i upravljanju robotima u okvirima inženjerske, tehnološke, računalne i matematičke znanosti (STEM). Djeca vole LEGO i nisu u prilici raditi s ovako skupim i velikim te kompliciranim setovima. U setu je trebalo osim lego komada spojiti i veze između matičnog uređaja s nogama, senzorima na glavi i slično. Djeca su predano radila gotovo bez odlaska na pauzu – rekli su u Zajednici te dodali kako su djeca na kraju bila presretna kada su samostalno sastavili robota pa su svi završili na podu isprobavajući svoje robote.

Da je radionica bila pun pogodak, govori i činjenica da je bila popunjena u par sati od objave na Facebook stranici zajednice te da je već sada puno upita za sljedećom radionicom. Iz Zajednice kažu kako je nastavak u planu tek za 2022. godinu, no za ovu godinu planira se još dosta drugih aktivnosti, a svemu tome pripomogli su i novi prostori u koje je preselila Zajednica tehničke kulture.

– Posvećeni smo promociji i edukaciji svih aktivnosti vezanih za tehničku kulturu, a nakon preseljenja u nove prostorije otvorila nam se mogućnost organizacije radionica i programa izvanškolskih tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Plan je pokrenuti seriju različitih radionica, neke će se odnositi na podršku djeci za takmičenja, no većina će se odnositi na šire obrazovanje djece i mladih u tehnici. Danas djeca imaju specifične interese koje se trudimo prepoznavati, a jedan od njih je upravo i neizostavni LEGO koji smo odradili ovog mjeseca – rekli su u Zajednici.

Za kraj, treba spomenuti i neke od planiranih aktivnosti do kraja godine, a to su radionice Mladi tehničari konstruktori & elektronika, Mladi tehničari – napredna grupa koja radi s Arduino u posebnom projektu, automatika i robotika, MicroBit, 3D printanje, Radiokomunikacije – obučavanje mladih operatore i stjecanje vlastitog pozivnog znaka te radionica Mladi tehničari i radiokomunikacija koja tijekom čitave školske godine priprema djecu za natjecanja, a kažu kako je cilj ponoviti uspjeh Slobodana Popovića koji je osvojio Oskar znanja, a sada je jedan od mentora.

Na kraju, treba spomenuti kako su sve aktualne informacije dostupne na web stranici www.ztkl.hr te na Facebook stranici Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega, a roditelji koji žele pratiti rad Zajednice mogu obavijesti o radionicama dobivati mailom.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content